Tudomány

Feléledt a japán holdszonda

Leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni.

2024.01.29 08:55MTI

Működésbe lépett a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japán űrszonda, amely január 20-án landolt a Holdon, de leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni - közölte hétfőn a JAXA japán űrügynökség.

"Tegnap este sikerült kapcsolatba lépni a SLIM-mel, és újra működésbe lépett" - számolt be róla az ügynökség hétfőn a közösségi médián. Hozzátették, hogy a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket.

A SLIM szonda január 20-án a tervezett helyszínen, nagy pontossággal szállt le a Holdra, de landolás közben félrebillent, napelemei nem a Nap felé néztek, és mivel nem tudták ellátni energiával, kikapcsolták.

A JAXA tájékoztatása szerint a Shioli nevű, 300 méteresnél kisebb átmérőjű kráterben landolt SLIM jelenleg a Hold felszínét vizsgálja, és kőzetelemzéseket végez. Japán az ötödik ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amely sikeres holdra szállást hajtott végre.

A SLIM által gyűjtött adatokat az amerikai Artemis űrprogramhoz is felhasználják. A program célja, hogy a NASA több mint 50 év után ismét embert juttasson a Holdra. A NASA asztronautáinak tervezett holdra szállását azonban január elején egy évvel későbbre, 2026 szeptemberére halasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.