Tudomány

Példátlan pontossággal szállt le a SLIM japán szonda a Holdon

A kutatási munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha Nap fénye nyugati irányból éri a SLIM-et.

2024.01.25 16:47MTI

A kijelölt célhelytől nagyjából 55 méterre szállt le a Hold felszínén a SLIM japán szonda, ami az űrbéli távolságokat tekintve a művelet páratlan pontosságú kivitelezését jelenti - közölte a japán űrhivatal (JAXA).

Az ügynökség eredetileg a célhelytől számított 100 méteres körzetben tervezte a SLIM leszállását.

A leereszkedés közben, a felszíni akadályok kikerüléskor a landolás pontosságát 10 méternél kevesebbre, úgy három-négy méterre becsülték a szakértők - közölte az űrkutatási intézet.

Japán a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után az ötödik ország, amely sikeresen juttatott járművet a Holdra.

A SLIM napelemei a Hold akkori helyzete miatt nem kaptak elég napfényt, így az ügynökség az akkumulátor lemerülése előtt elsődleges fontosságúnak kezelte a szonda leszállási adatainak továbbítását. A nem megfelelő tájolást az egyik meghibásodott hajtómű miatti pozícióváltozás okozhatta. A kutatási munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha Nap fénye nyugati irányból éri a SLIM-et.

A szondáról leváló kis robot képeket továbbított a felbillent SLIM-ről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.