Állati

A tudósok kilenc új húsevő szárazföldi csigafajt fedeztek fel Pápua Új-Guinea távoli erdeiben

John Slapcinsky, a Floridai Természettudományi Múzeum gerinctelen zoológiai gyűjteményének vezetője kilenc új húsevő szárazföldi csigafajt nevezett el, amelyeket Pápua Új-Guineában találtak.

2024.01.22 13:58ma.hu

Kilenc, nemrég felfedezett húsevő szárazföldi csigafajt azonosítottak a gazdag fajtaválasztékáról ismert Pápua Új-Guinea félreeső erdeiben. Egy nemrégiben megjelent kutatási tanulmány részletesen bemutatja ezeket az apró teremtményeket, amelyek mindegyike olyan kicsi, hogy mind a kilenc együttesen egy amerikai ötcentesre is ráférne. Ezek a csigák egyedülálló lehetőséget kínálnak egy gyorsan eltűnőben lévő csoport vizsgálatára; globálisan a puhatestűek teszik ki az 1500 óta dokumentált kihalások több mint felét, és ezek jelentős része a csendes-óceáni szigetekről származó szárazföldi csigák.

Új-Guinea szigete a Föld szárazföldi területének kevesebb mint 1%-át teszi ki, de a bolygó biológiai sokféleségének nagyjából 5%-át tartalmazza, és itt találhatóak a legnagyobb érintetlen esőerdők Ausztrálázsiában. A vadvilág virágzik ezen a nagy kiterjedésű, beépítetlen földterületen, de Pápua Új-Guinea idős erdőségei a fakitermelők számára is rendkívül kívánatosak, és a jövőben valószínűleg természetvédelmi csatatérré válnak.

"Ezeket az új csigafajokat olyan területeken találtuk, ahol még őshonos a növényzet, és úgy tűnik, hogy még jól vannak, de könnyen veszélyeztetetté válhatnak, ha a dolgok megváltoznak" - mondta John Slapcinsky, a tanulmány vezető szerzője és a Florida Múzeum gerinctelen zoológiai gyűjteményének vezetője.

Kihívást jelentő felfedezés és egyedi csigajellemzők

Pápua Új-Guinea elszigetelt erdeinek eléréséhez a kutatóknak gyalog kellett átkelniük a meredek hegyeken, néha kidőlt fákat használva, hogy több mint 100 láb mély hasadékokon keljenek át. Az országban kevés út van, ami történelmileg kihívást jelentett a régió kutatásában érdekelt tudósok számára, ugyanakkor megvédte az őshonos növényeket és állatokat az emberi behatásoktól és az élőhelyek pusztulásától.

Slapcinsky 2002 és 2012 között kilenc alkalommal utazott Pápua Új-Guineába, és minden alkalommal legalább egy hónapig maradt, hogy átfésülje a talajt és a lehullott leveleket. Végül több mint 19 000 csigát gyűjtött össze több mint 200 helyszínről.

Pápua Új-Guinea csigaháza

A csigákról készült részletes fotók, bár gyönyörűek, tudományos célt is szolgálnak, hiszen dokumentálják a fajokat. Credit: Florida Museum fotó: Jeff Gage

Az általa vizsgált csigafajoknak mindössze 31%-át dokumentálták korábban, ami Pápua Új-Guinea nagy biológiai sokféleségét és a mintavételezés alacsony szintjét jelzi. A csigákat azonban kis méretük, élőhelyük szelektáltsága és korlátozott elterjedésük miatt is rendkívül nehéz megtalálni. Szinte mindegyikük egyetlen szigetre vagy hegységre korlátozódik.

Az újonnan elnevezett csigáknak szorosan feltekeredett, frizbi alakú héjuk van, a barna és a napbarna különböző árnyalataiban, némelyiken vonzó arany vagy barna, lángszerű sávokkal. Az egyik új faj, a Torresiropa paterivolans a nevét a repülő csészealjakra való hasonlóságáról kapta (latinul a "patera" csészealjat, a "volans" pedig repülőt jelent).

Ragadozó természet és természetvédelmi státusz

Mind a kilenc fajnak tőr alakú fogai vannak a reszelőnyelvén, ami a ragadozó csigákra jellemző. Hogy pontosan mit esznek, Slapcinsky szerint rejtély, mivel a csigák megfigyelés alatt nem ettek semmit. Mégis, a fogak alakja, valamint az a tény, hogy ugyanannak a családnak - a Rhytididae - más fajai is ragadozók, arra utal, hogy ezek az újonnan felfedezett csigák valóban esznek húst.

Még nincs elég adat ahhoz, hogy az új faj természetvédelmi státuszát megismerjük, de biztató jel, hogy élőhelyüket még nem változtatta meg drámaian az emberi tevékenység. Mindazonáltal, a csigák rendkívül érzékenyek az élőhelyükön bekövetkező zavarokra, mivel nem tudnak könnyen nagy távolságokat megtenni, és általában csak a közvetlen környezetükhöz alkalmazkodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.