Tudomány

Ősrégi maja település maradványaira bukkantak Guatemalában

A település mintegy háromezer éves.

2024.01.10 08:15MTI

Maja település maradványait fedezte fel egy cseh-szlovák régészeti expedíció a közép-amerikai Guatemalában - közölte a kutatást pénzügyileg támogató cseh Neuron Alapítvány kedden Prágában.

Az észak-guatemalai Petén tartományban tavaly nyáron felfedezett település mintegy háromezer éves. Fénykorát i. e. 850 és i.sz. 150 között élte, így az egyik legrégebbi maja városnak számít.

A régészek a települést speciális légi felvételek alapján találtak meg, majd azokra alapozva a helyszínen ásatásokat végeztek. A több mint hét négyzetkilométernyi területen paloták, épületek, szobrok, rituális helyek, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait hozták felszínre. A feltárt maradványok hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megismeréséhez - olvasható a közleményben.

Az expedíciót Ladislav Silhán cseh, illetve Milan Kovác szlovák kutatók vezették. A csoport tagja volt Sara Polak cseh régész, aki a mesterséges intelligencia segítségével végez kutatásokat és elemzéseket.

A cseh-szlovák kutatók a feltárt várost Yax Balamnak, azaz Első Jaguárnak nevezték el. A jaguár a maja kultúrában a hatalom szimbóluma volt, és kapcsolatban állt az alvilággal - mutat rá a közlemény. A Yax Balam területén a szakemberek hét nagyobb építészeti együttest találtak, és a város mellett két kisebb települést is sikerült feltárni.

A jelentősnek minősíthető régészeti leletek kiértékelése a prágai jelentés szerint folyamatban van, s a cseh-szlovák kutatók pedig Yax Balam háromdimenziós modelljének a létrehozásán is dolgoznak. "Célunk, hogy minél közelebb hozzuk a mai emberekhez a világ egyik legrégibb civilizációjának értékeit" - idézte a közlemény Ladislav Silhánt, az expedíció egyik vezetőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.