Űridőjárás

Geomágneses vihar - kedden érte el a Földet a hatalmas napkitörés

Az elmúlt hat év legerősebb napkitörését észlelték a tudósok szilveszterkor, ami kedden érte el bolygónkat.

2024.01.02 15:44ma.hu

Ahogy a világ az új évet köszöntötte, a Nap a jelenlegi napciklus egyik legerősebb kitörését, egy X5-ös osztályú napkitörést szabadított el a Föld felé szilveszterkor, amely kedden érte el a Földet. A Földet érő napkitörések kommunikációs és áramkimaradásokat okozhatnak, míg a koronaanyag-kidobódások (CME) a sarki fényhez kapcsolódnak.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) G1-es osztályú geomágneses viharjelzést adott ki, amely kisebb zavarok és vibráló sarki fény lehetőségét jelzi, különösen a magas szélességi régiókban.

Január 1-jén a várható vihar előfutáraként egy repedés keletkezett a Föld mágneses pajzsán. Ez a rés lehetővé tette a napszél beáramlását a légkörünkbe, ami az év első sarki fényeit táplálja.

Ezek a természetes fényjelenségek, bár gyönyörűek, emlékeztetnek a Nap-Föld kapcsolat dinamikus és néha változékony természetére.

A jelenlegi naptevékenység összhangban van azokkal az előrejelzésekkel, amelyek szerint a Nap továbbra is különösen aktív lesz a 11 éves ciklusának előrehaladtával. A napmaximum közeledtével az év során több kitörés, CME és az azt követő geomágneses vihar várható.

A folyamatos megfigyelés és a fejlett modellezés elengedhetetlen ahhoz, hogy időben figyelmeztessük a technológiai infrastruktúránkat érintő lehetséges hatásokról.

Bár a mai CME teljes hatása még nem látható, a szakértők arra kérik az embereket, hogy készüljenek fel az esetleges kisebb zavarokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.