Tudomány

Tizennégymillió éves rinocérosz megkövesedett maradványait találták meg

A megkövesedett maradványok egy korábban teljesen ismeretlen fajhoz tartoznak.

2023.12.20 13:22MTI

Tizennégymillió évvel ezelőtt élt, ősi rinocéroszra bukkantak kínai kutatók. A megkövesedett maradványok egy korábban teljesen ismeretlen fajhoz tartoznak.

Az állat a Prosantorhinus yei nevet kapta és egy Európában egykor széles körben elterjedt, kis termetű, de mára kihalt orrszarvúakat magába foglaló nemzetségbe sorolható.

A faj jól megőrzött, kifejlett koponyájának megvastagodott és kiemelkedő orrcsontjain egy kis szarv nőtt. A felfedezés arra utal, hogy a Prosantorhinus példányai Európától Kínáig nagyon nagy területen terjedtek el, ami az intézet tudósai szerint azt jelenti, hogy vándorlásukat nem korlátozták ökológiai és földrajzi akadályok Eurázsiában.

A felfedezésről készült tanulmányt a londoni Linnean Társaság állattani folyóiratában publikálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.