Tudomány

Eddigi legjobb eredményét érte el a magyar csapat a nemzetközi természettudományi olimpián

A természettudományi versenyen idén 54 ország 304 diákja mérte össze tudását.

2023.12.12 00:30MTI

A hatfős magyar csapat egy arany és öt ezüstérmet szerzett a Thaiföld fővárosában, Bangkokban december 1. és 10. között megrendezett 20. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (IJSO).

A versenyt 2004-ben Indonézia alapította. Azóta Magyarország minden évben részt vesz a 16 évesnél fiatalabb korosztály számára meghirdetett természettudományi olimpián, ahol a versenyzők biológiából, kémiából és fizikából mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A nemzetközi versenyen egy-egy ország 6 fős diákcsapattal vehet részt. A természettudományi versenyen idén 54 ország 304 diákja mérte össze tudását - olvasható a magyar szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az idei versenyen Biró Artúr, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója aranyérmet szerzett. Ezüstéremben részesültek: Nagy Luca és Bauer Balázs Ábel, a győri Révai Miklós Gimnázium 10. osztályos tanulói; Bense Tamás István és Szepesi Zoltán László a budapesti Eötvös József Gimnázium 8. és 9. osztályos tanulói, valamint Simon János Dániel a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója.

A közlemény szerint a csapatversenyben Ausztráliával holtversenyben a 7. helyen végzett a magyar csapat, ami egyedülálló eredmény a verseny történetében.

A felkészítést az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanárai, Gyertyán Attila fizika és matematika, Varga Bence kémia, Villányi Attila kémia és biológia, valamint Papp Ádám biológia szakos tanárok végezték.

A csapat tagjait a fizika- és kémiaversenyek döntőiből jelentkező diákok közül válogatták ki. A magyar csapat kiutazását egyebek mellett a Nemzeti Tehetségprogram támogatta - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.