Tudomány

A NASA bemutatta a Földre visszatért aszteroidamintát

A fekete por és kőzetdarabok a szénben gazdag Bennu kisbolygóról származnak, amely a Földtől mintegy 96 millió kilométerre van.

2023.10.12 16:25MTI

A NASA szerdán bemutatta az aszteroidamintát, amely szeptemberben érkezett a Földre egy űrszondával.

A houstoni Johnson Űrközpontban tartott bemutatón tudósok és az amerikai űrhivatal (NASA) vezetői vettek részt.

A fekete por és kőzetdarabok a szénben gazdag Bennu kisbolygóról származnak, amely a Földtől mintegy 96 millió kilométerre van. A NASA Osiris-Rex űrszondája három évvel ezelőtt gyűjtötte be a mintákat, majd visszatérve egy kapszulába zárva dobta le a mintákat a Földre, miközben elhaladt mellettünk.

A tudósok szerint most jóval több minta érkezett a Földre annál, mint amennyit a Hajabusza-2 japán űrszonda gyűjtött 2019-ben a Ryugu aszteroidáról. A pontos anyagmennyiséget azonban még nem tudták megállapítani, mert a kapszula fő kamráját még nem nyitották fel.

"Lassan és aprólékosan haladunk" - mondta el Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa, a misszió vezető tudósa. Hozzátette, hogy már az is tudományos szenzáció, hogy a kamra peremén talált port és részecskéket vizsgálhatják.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból.

A mintát tartalmazó kapszula Földre küldését követően az űrszonda egy másik aszteroida, az Apophis felé indult, és misszióját kilenc évvel meghosszabbították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.