Csillagászat

Megérkezett a Földre az USA első kisbolygómintája - videó

Sikeresen földet ért az OSIRIS-REx kapszulája az Egyesült Államok első kisbolygós anyagmintájával. Nagy volt az öröm az irányítóközpontban.

2023.09.26 03:17ma.hu

A NASA OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) űrszondája 2016. szeptember 8-án, vagyis jó hét évvel ezelőtt indult útnak a (101955) Bennu földközeli kisbolygóhoz azzal a céllal, hogy közelről tanulmányozza és a felszínéről anyagmintát gyűjtsön be, majd egy kapszulában eljuttassa azt bolygónkra laboratóriumi vizsgálatokra - írta a Csillagászat.hu.

A Bennu a pályája alapján egy Apollo-aszteroida, sőt bolygónkkal való ütközést tekintve a potenciálisan veszélyes (PHA) kategóriába tartozik. Az ilyen és ehhez hasonló kis égitestek felfedezése, pályájuk nyomon követése, illetve fizikai tulajdonságaik, szerkezetük és összetételük tanulmányozása alapvetően fontos azért, hogy hatékonyan el tudjuk hárítani az esetleges katasztrofális ütközést bolygónkkal. Fontos megjegyezni, hogy ma nem ismerünk olyan konkrét kis égitestet, amely aktuálisan ütközne bolygónkkal, de az ilyen eshetőségre fel kell készülni. Naprendszerünk kis égitestjeinek alapvető megismerésén túl az OSIRIS-REx küldetése a veszélyes kis égitestek jobb megismerését szolgálja.

Az OSIRIS-REx 2018. december 3-án érkezett meg a Bennu kisbolygóhoz és állt pályára körülötte. Hamar kiderült, hogy a Bennu felszíne nagyon durva, ami igen megnehezítheti az anyagminta begyűjtését a felszínéről, ezért gondosan kellet kijelölni a mintavételre alkalmas területeket. Ehhez az aszteroidáról részletes térképet kellett készíteni, amihez sok-sok közelképet vettek fel. Végül a biztonságos és sikeres felszíni mintavételre 2020. október 20-án került sor. A szonda mintavevő karja mintegy 92 cm-en belül eltalálta a kijelölt mintavételi helyet a kisbolygó felszínén. A begyűjtött minta tömegét mintegy 250 grammra becsülik a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.