Egészségügy

PTE: robotsebészeti műtőasztalt használnak Pécsen

A 90 millió forint értékű speciális műtőasztal lehetővé teszi, hogy azt a sebészeti robottal és a beteggel együtt, összhangban mozgassák.

2023.08.30 11:25MTI

Speciális robotsebészeti műtőasztalt kapott a pécsi klinika - közölte a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központját (PTE KK) fenntartó felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.

A PTE közleményében emlékeztettek: tavaly ősz óta használják Pécsen a DaVinci Xi márkájú sebészeti robotot, amellyel eddig mintegy kétszáz sikeres nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, mellkassebészeti, fül-orr-gégészeti, valamint fej-nyaksebészeti beavatkozást végeztek el.

Közölték: nemrég érkezett meg a klinikára az a speciális robotsebészeti műtőasztal, amely megkönnyíti az aprólékos sebészeti beavatkozások elvégzését, segítségével rövidül a beavatkozás időtartama, azaz kevesebb ideig kell altatásban tartani a beteget.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatásával beszerzett, mintegy 90 millió forint értékű speciális műtőasztal lehetővé teszi, hogy azt a robottal és a beteggel együtt, összhangban mozgassák - a robotkarok eltávolítása nélkül -, így a különböző műtéti területek biztonságosabban és gyorsabban elérhetővé válnak - idézték a kommünikében Papp Andrást, a PTE KK robotsebészeti munkacsoportjának szakmai vezetőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.