Tudomány

Kevesebb műanyag került az óceánokba mint eddig gondolták

"Csak" félmillió tonna műanyag kerül évente az óceánokba.

2023.08.29 21:30MTI

Sokkal kevesebb műanyag kerül a világ óceánjaiba, mint azt korábban gondolták. Az Utrechti Egyetem kutatása mutatta ki ezt.

Az óceán felszínén azonban körülbelül kétmillió tonna műanyag lebeg, ami több, mint a korábbi számítások jelezték. Ezt a kutatás szerzője, a holland Mikael Kaandorp nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

A környezetvédelmi szakértők korábban úgy becsülték, hogy évente 4-12 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba. A legfrissebb kutatás, amely a világ 20 000 helyszínén végzett mérésekből állt, azt mutatja, hogy valószínűleg csak félmillió tonna műanyag kerül évente az óceánokba - írja a DutchNews.nl holland híroldal.

"Úgy gondoljuk, hogy kevesebb műanyag kerül az óceánba, mint azt korábban gondoltuk. A 2015-ös kibocsátásra vonatkozó korábbi becslések meglehetősen bizonytalanok voltak, mert nem lehet minden partot vagy folyót folyamatosan nyomon követni, és akkor egyszerűen nem állt rendelkezésre annyi adat" - mondta Kaandorp. Hozzáteszi, hogy a wageningeni kutatócsoport szerint sok műanyaghulladék marad a folyórendszerekben, és nem kerül az óceánba.

Az Utrechti Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a könnyebben összegyűjthető nagy tárgyak többnyire a felszínen lebegnek. Kaandorp szerint az óceánokban is sok mikroműanyag található, de ezek nem teszik ki a teljes műanyagtömeg nagy részét.

A szakember szerint a műanyaghulladék mennyisége elsősorban a horgászatból származik, ez a teljes mennyiség hozzávetőlegesen 40 százaléka.

"A többi a partról és a folyókból származik" - mondta Kaandorp a TASR-nek.

Elmondása szerint az elmúlt évtizedekben évente körülbelül négy százalékkal fog nőni a műanyag mennyisége az óceánokban. Ilyen ütemben fennáll annak a veszélye, hogy két évtizeden belül kétszer annyi műanyag lesz az óceánokban.

"Jó lenne megvizsgálni, hogy miért van olyan sok halászattal kapcsolatos műanyag az óceánokban és a strandokon, és mit lehet tenni ellene. Azt is gondolom, hogy ne exportáljunk műanyaghulladékot Európából más országokba, amelyekről nem tudunk jó infrastruktúrával rendelkeznek a hulladék feldolgozásához vagy újrahasznosításához" - tette hozzá Kaandorp.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.