Tudomány

Lehet, hogy megtalálták az ötödik természeti erőt

Bár a kezdeti izgalom tapintható, a tudományos közösségen belül óvatosság uralkodik.

2023.08.12 07:36ma.hu

A fizikusok régóta küzdenek a részecskefizika standard modelljében felvázolt négy ismert alapvető erő - gravitáció, elektromágnesesség, gyenge kölcsönhatás és erős kölcsönhatás - létezésével. Az események úttörő fordulataként a tudományos közösséget izgalom tölti el egy ötödik alapvető természeti erő lehetséges felfedezése miatt, mivel a kutatók egy váratlan, szubatomi részecskékben megfigyelt jelenséget vizsgálnak.

A megdöbbentő felfedezés adatai megkérdőjelezik a jelenlegi felfogást, és egy eddig nem számon tartott erő létezése felé mutatnak.

A váratlan felfedezés az amerikai Fermilab részecskegyorsító létesítményben végzett kísérletekből származik. A kísérletek a müonok, az elektronokhoz hasonló, de sokkal nehezebb szubatomi részecskék viselkedésére összpontosítottak. A mágneses mezőbe kerülő müonokról azt várták, hogy a mező tengelye körül kiszámítható módon forognak, ami hasonló a búgócsigákhoz. Ennek ellenére a kutatók a müonok mozgásában olyan finom imbolygó mozgást figyeltek meg, amely szembement a standard modell előrejelzéseivel.

"Azért beszélünk egy ötödik erőről, mert nem feltétlenül tudjuk megmagyarázni a viselkedést [ezekben a kísérletekben] az általunk ismert néggyel" - magyarázta Mitesh Patel, az Imperial College London munkatársa.

Az anomália arra késztette a tudósokat, hogy feltételezzék, hogy egy megfoghatatlan ötödik alapvető erő is szerepet játszhat, amely potenciálisan betekintést nyújthat a sötét anyag megértésébe, a rejtélyes anyagba, amelyről úgy vélik, hogy az univerzum jelentős részét alkotja.

Bár a kezdeti izgalom tapintható, a tudományos közösségen belül óvatosság uralkodik. A University College London professzora, Jon Butterworth, aki szintén a terület szakértője, hangsúlyozta, hogy a további validálás elengedhetetlen.

"Ha az megerősítést nyer, abban biztosak lehetünk, hogy valami új és izgalmas dologról van szó, azonban abban nem, hogy pontosan mi is az... Ideális esetben új elméleti elképzelésekhez vezethet, a biztos megerősítést egy olyan kísérlet jelentené, amellyel közvetlenül bizonyíthatnánk" - mondta Butterworth.

A Fermilab eredményei azonban nem az egyetlen olyan tanulmány, amely egy ötödik, alapvető erőre utal. A CERN nagy hadronütköztetője (LHC) szintén érdekes adatokat szolgáltatott, bár egy másik kísérletből, amely bizonyos részecskék bomlási sebességét vizsgálta. Noha az LHC eredményei kezdetben ígéretesnek tűntek, a legújabb fejlemények bonyolultságot és bizonytalanságot hoztak az egyenletbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.