Állati

Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát a Dél-Alföldön

Három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

2023.08.09 11:21MTI
Egerészölyv-fióka parlagisas "testvéreivel" (Fotó: Horváth Márton/MME)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja különös fészekaljat talált a dévaványai tájegységben májusban: három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

Az egyesületnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az egerészölyv-fiókát minden bizonnyal zsákmányként vihették be a parlagi sasok a fészkükbe, mivel azonban sértetlenül maradt és a fészekbe kerülve a sasfiókákhoz hasonlóan élelmet kért a sasszülőktől, azok saját három fiókájukkal együtt tovább etették.

A júniusi ellenőrzés során az egerészölyv-fióka már a fészek környékén repkedett láthatóan egészségesen, míg a három sasfióka a fajra jellemző módon csak júliusban hagyta el a fészket - olvasható a közleményben.

Jelezték, a sasok által nevelt ölyvfiókák esete világszerte nagyon ritkának számít, de nem példa nélküli. Magyarországon az MME nyilvántartása szerint az elmúlt harminc év több mint tízezer sasfészek-ellenőrzése során eddig mindössze hatszor figyeltek meg élő egerészölyv-fiókát parlagisas-fészekben, további öt ilyen eset vált ismertté rétisasokkal összefüggésben.

Azt írták, az egerészölyv Európa leggyakoribb ragadozó madara, Magyarországon is általánosan elterjedt, és változó számban szinte minden élőhelyen megtalálható. A parlagisas-fészkeknél azonosított zsákmányállatok megközelítőleg 1 százaléka egerészölyv, döntő részben fészekből zsákmányolt fióka, így viszonylag gyakori esetnek számít, hogy egerészölyv-fióka kerül a sasfészekbe.

Az ilyen fiókák életben maradási esélye rendkívül csekély, hiszen ehhez komolyabb sérülés nélkül kell megúszniuk a zsákmányolást és a fészekbe szállítást. Emellett a szülőmadarakat valaminek meg is kell zavarnia, hogy ne kezdhessék el rögtön az etetést, valamint a fészektestvéreknek is be kell fogadniuk a jövevényt. Ha mindez bekövetkezik, előfordulhat, hogy a sasfiókákra hasonlító, de kisebb ölyvfiókát is ösztönösen etetni kezdik, és a saját fiókáikkal együtt nevelik és védelmezik a fészekben a sasszülők.

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett madárfaj, az európai uniós állomány kétharmada Magyarországon fészkel. A hazai fészkeket minden esztendőben rendszeresen ellenőrzik az MME és a nemzeti parkok szakemberei az 1970-es évek óta - írták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.