Tudomány

Egy 250 millió évvel ezelőtt élt tengeri őshüllő is a mai bálnákhoz hasonlóan táplálkozott

Az őshüllő "szokatlan, fogatlan szájjal", illetve a koponya felső részében két hosszú csonttal rendelkezett.

2023.08.09 07:28MTI

Már egy 250 millió évvel ezelőtt élt tengeri őshüllő is a ma élő bálnákhoz hasonlóan, szűrőberendezés segítségével táplálkozott - derült ki azoknak a fosszíliáknak az elemzéséből, amelyekre a közép-kínai Hupej tartományban bukkantak.

A Hupehsuchus nanchangensis elnevezésű őshüllő újabb két példányának koponyacsontját találták meg, és ezek elemzése alapján állapították meg, hogy az állat a grönlandi bálnához vagy a simabálnához hasonló módon táplálkozhatott.

Az őshüllő "szokatlan, fogatlan szájjal", illetve a koponya felső részében két hosszú csonttal rendelkezett. A koponyához lazán illeszkedett továbbá egy keskenyebb alsó állkapocs, amelynek segítségével az állat szélesre tudta nyitni a száját, hogy beáramolhasson a víz. Az állkapcsok szélén barázdák és bevágások nyomaira bukkantak - ismertették a vizsgálat eredményeit a szerzők a BMC Ecology and Evolution című szaklapban.

A Hupehsuchus nemzetségbe tartozó állatokat már 50 éve ismerik és kutatják a tudósok Kínában, de az életmódjukról mindeddig csak keveset tudtak kideríteni.

A szűrési eljárást alkalmazó táplálkozás során az állat nagy mennyiségű vizet enged a szájába, majd abból egy szitaszerű berendezéssel kiszűri a kisebb élőlényeket, jellemzően krilleket és planktonokat. A kutatók szerint az élelemért folytatott ádáz küzdelem miatt alakulhatott ki ennél az őshüllőnél ez a táplálkozási módszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.