Tudomány

Ősi flamingótojást találtak egy mexikóvárosi repülőtér építésekor

A pleisztocén földtörténeti korból származó, 8-12 ezer éves tojás hihetetlenül ritka.

2023.08.03 20:30MTI

Ősi flamingótojás-kövületet találtak egy mexikóvárosi repülőtér építésekor - közölte helyi idő szerint szerdán az INAH mexikói örökségvédelmi intézet.

Ilyen figyelemreméltó épségben megmaradt, a pleisztocén földtörténeti korból származó, 8-12 ezer éves tojás hihetetlenül ritka. A Phoenicopteridae flamingo családhoz tartozó tojás felfedezése az első az amerikai kontinensen és a világban is csak a második a közlemény szerint.

A pleisztocén kor 2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és mintegy 11 700 évvel ezelőtt ért véget.

A flamingótojás-fosszíliára 31 centiméter mélyen bukkantak rá egy palás agyagrétegben, a Felipe Ángeles repülőtér építése közben - közölte az INAH.

A flamingótojás-lelet arra enged következtetni, hogy a helyszínen 8000-33 000 évvel ezelőtt sekély vizű tó volt - közölték mexikói tudósok, akik szerint a flamingók valaha Mexikó középső részén éltek.

A rózsaszín tollaikról ismert amerikai flamingófajták napjainkban többnyire Dél-Amerikában, a Karib-tenger térségében, a Yucatan-félszigeten és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.