Tudomány

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig

Az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná.

2023.07.12 11:16MTI

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig: az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná - számolt be a kínai állami média szerdán.

Mindkét rakéta belépne a Hold pályájára, és a sikeres dokkolást követően az űrhajósok leereszkednének az égitest felszínére.

Kína az ikerrakétákkal hidalná át azt a problémát, hogy még nem sikerült kifejlesztenie olyan erős rakétát, amelynek segítségével mind az asztronautákat, mind a leszállóegységet eljuttathatná a Holdra.

Miután az űrhajósok befejezték tudományos feladataikat, és mintákat gyűjtöttek a Holdról, űrhajójukkal visszatérnek a Földre - vázolta a terveket Csang Haj-lian űrmérnök.

Az elmúlt években fokozódott az űrkutatási verseny, miután Kína és az Egyesült Államok is szemet vetett a Hold potenciális ásványkincseire. Kína egyelőre le van maradva az Egyesült Államok mögött tapasztalatban és technológiában, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már 1972-ben embert küldött a Holdra, és az amerikai űrhajósok 2025-ben várhatóan visszatérnek az égitestre.

Kína Holddal kapcsolatos céljainak elérése érdekében egy szupernehéz hordozórakétát, egy újgenerációs űrhajót, egy leszállóegységet és egy holdjárót fejleszt ki - mondta el Csang.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után a világon a harmadik országként Kínának sikerült mintát hoznia a Holdról egy legénység nélküli küldetés során 2020-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.