Tudomány

Az SZTE kutatói ázsiai hun temetők feltárását kezdhetik meg Kínában

Belső-Mongólia és az Altáj régió remek ásatási helyszín.

2023.07.08 06:45MTI

Belső-Mongóliában és az Altáj régióban kezdhetik meg hun temetők feltárását Neparáczki Endre, a Szegedi Tudományegyetem kutatójának vezetésével.

A kutatások elindítását az SZTE és Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme között létrejött együttműködési megállapodás teszi lehetővé, melyet Pekingben, a Liszt Intézetben írtak alá.

A közlemény idézi Neparáczki Endrét, aki kifejtette, az összefogás legfőbb célja az ázsiai hunok régészeti és archeogenetikai kutatása, melyre a Belső-Mongólia és az Altáj régió remek ásatási helyszín, hiszen számos ázsiai hun temető található e régióban. A megállapodás lehetőséget kínál arra, hogy megkezdődhessen e területek közös vizsgálata és az összegyűjtött adatok feldolgozása.

A két felsőoktatási intézmény között létrejött együttműködés lehetővé teszi többek között akadémiai kutatások és cseretevékenységek lebonyolítását, a magas szintű tehetséggondozást, tanár-diák csereprogramok szervezésé és közös tudományos munkák publikálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.