Tudomány

300 ezer éves őskőkori eszközöket találtak Nagy-Britanniában

Az országban eddig felfedezett legnagyobb ősi eszközök kerülhettek felszínre.

2023.07.06 19:12MTI

Nyolcszáz darab, több mint 300 ezer éves őskori kőeszközre bukkantak egy Kent megyei ásatáson Nagy-Britanniában, a leletek között az országban eddig felfedezett legnagyobb ősi eszközök kerülhettek felszínre - írta a The Guardian című brit napilap hírportálja csütörtökön.

A University College London egyetem kutatói a Medway folyó völgye feletti domboldalon végzett ásatáson jégkorszakbeli üledékben bukkantak rá a több száz kőszerszámra.

A leletek sorát két darab, lábfej nagyságú, kovakőből készült penge is gyarapítja, melyeket vélhetően fejszeként használtak. Ezek két szimmetrikus, élesre pattintott oldala hosszú élbe találkozik, s meglehetősen súlyosak, a régészek szerint így leginkább állatok feldolgozására voltak alkalmasak.

Letty Ingrey, a UCL Régészeti Intézetének vezető archeológusa elmondta, hogy a leleteket általában akkor nevezik "óriásinak", ha meghaladják a 22 centimétert, a mostani leletek között pedig két ilyen is van. Ezek közül a nagyobbik 29 és fél centiméteres, amely Ingrey szerint a leghosszabb ősi eszköz, amelyet Nagy-Britanniában találtak.

"Ezek a kézi fejszék olyan hatalmasak, hogy nehéz elképzelni, miként tudták könnyedén használni" - mondta a régész, hozzátéve: az is lehet, hogy ezek a tárgyaknak inkább szimbolikus, az erőt és ügyességet jelképező szerepe volt, mintsem praktikus rendeltetése.

Az egyelőre nem világos, hogy az emberelődök csoportja használta a fellelt eszközöket. A lelőhely a régészek feltételezése szerint Nagy-Britannia kora őskori időszakára utalnak vissza, amikor a neandervölgyi emberek megjelentek, és vélhetően más, a térségben élő embercsoportokkal is osztoztak a területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.