Állati

Vadon élő koalákat kezdtek el beoltani chlamydia ellen ausztrál tudósok

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben vakságot vagy terméketlenséget, sőt akár halált is okozhat.

2023.05.10 07:21MTI

Ausztrál tudósok kísérleti jelleggel megkezdték vadon élő koalák beoltását chlamydia ellen Új-Dél-Wales szövetségi államban.

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben vakságot vagy terméketlenséget, sőt akár halált is okozhat.

Samuel Phillips, a vakcina kifejlesztésében részt vevő mikrobiológus elmondta, hogy a chlamydiafertőzés olyan súlyosan megbetegítheti a koalákat, hogy az állatok képtelenek lesznek felmászni a fákra, hogy élelmet szerezzenek, illetve nem tudnak elmenekülni a ragadozók elől sem.

A kutatók először nagyjából ötven vadon élő koalát terveznek becserkészni és beoltani, majd nyomon követni a sorsukat. Ez az Új-Dél-Wales Northern Rivers nevű régiójában élő koalapopuláció mintegy felét érinti. Ebben a térségben a koalák egészen lesújtóan magas, 80 százalék körüli aránya fertőzött. Ennek következtében nagyon alacsony a termékenység, alig-alig születnek koalakölykök.

Az egydózisú, célzottan koalák részére kifejlesztett vakcinát korábban már tesztelték állatvédelmi központokban abból a szempontból, hogy mennyire biztonságos és hatékony az oltóanyag. Most a kutatók azt akarják megállapítani, hogy a vadon élő állatok közül hányat kell beoltani ahhoz, hogy jelentősen tudják csökkenteni a fertőzés terjedését és a megbetegedések számát.

A projekt márciusban kezdődött, és a tervek szerint nagyjából három hónapig tarthat. A kutatók távcsövekkel találják meg az eukaliptuszfákon tanyázó koalákat, és a fa köré ketreceket helyeznek el. A koalák pár órán vagy napon belül lemásznak a fáról, hogy egy másik felé vegyék az irányt, és ekkor besétálnak valamelyik csapdába. A tudósok ezután beadják nekik a vakcinát, majd 24 órás megfigyelés után megjelölik és elengedik őket.

Az ikonikus ausztráliai erszényest a canberrai kormány tavaly februárban veszélyeztetett fajjá nyilvánította a queenslandi, az új-dél-walesi és az ausztrál fővárosi területen, miután az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent a koalapopuláció. Az állatok életét a betegségeken túl az erdőirtás és a katasztrofális bozóttüzek is veszélyeztetik. Az új-dél-wales-i kormányzat egy 2020-es becslése szerint a koalák 2050-re kihalhatnak.

A chlamydia komoly gondokat okoz a koalák számára, Queensland szövetségi államban is a populáció mintegy fele fertőzött lehet. Míg a baktérium okozta fertőzés embereknél könnyen kezelhető antibiotikummal, koalák esetében - különleges emésztőrendszerük miatt - ez a gyógymód nem működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.