Állatvédelem

Fenyegeti az európai bölények állományát a lengyel határkerítés Fehéroroszország szerint

Mindez káros hatással lehet az állatok génállományára.

2023.03.11 20:55MTI

Az illegális bevándorlás feltartóztatását szolgáló lengyel határkerítés miatt időről időre felmerülnek aggodalmak annak környezetkárosító hatása miatt. Pénteken a fehérorosz külügyminisztérium figyelmeztetett arra, hogy a Bialowieza-erdő területén tavaly felhúzott kerítés fenyegeti az európai bölények állományát.

A fehérorosz tárca felhívta a figyelmet, hogy a mesterséges akadály veszélyezteti az állatokat, mert elválasztja egymástól a csordákat, és korlátozza szabad mozgásukat. Mindez káros hatással lehet az állatok génállományára.

Az Európa egyik utolsó érintetlen őserdejének számító Bialowieza-erdő ad otthont a kontinens legnagyobb bölényállományának. A terület szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

A lengyel külügyminisztérium visszautasította a fehérorosz aggályokat, és azzal vádolta a minszki vezetést, hogy meghamisítja a tényeket, illetve "ökológiai ügyeket igyekszik felhasználni Európa ellen". A lengyel érvelés szerint a bölények korlátozott génállománya arra vezethető vissza, hogy a ma a régióban élő állatok mind az 1920-as években a lengyel hatóságok által befogott néhány veszélyeztetett példánynak a leszármazottai.

Az európai bölény esete igazi fajmegőrzési sikertörténet. Az 1920-as évekre annyira csökkent a számuk, hogy a néhány túlélő egyedet állatkertbe szállították, és tenyésztési programot indítottak a megmentésükre Lengyelországban. A természetbe 1952-ben engedték vissza a bölényeket, és a visszatelepített állomány olyan nagy sikerrel gyarapodott, hogy ma már az európai bölény nem szerepel a kihalással fenyegetett fajok listáján. Fehérorosz adatok szerint tavaly mintegy 1400 bölényt számláltak a bialowiezai ősrengeteg területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.