Állati

Új gekkófajt fedeztek fel egy lakatlan szigeten Ausztráliában

Magyarul Scawfell-szigeti levélfarkú gekkónak hívják a húsevő állatot, amely az orrától a farkáig 15 centiméter hosszú.

2023.03.02 18:32MTI

Új gekkófajt fedeztek fel egy lakatlan szigeten az ausztráliai Queensland állam területén, a kis állat úgy néz ki, mint egy apró sárkány - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása csütörtökön.

A gekkóra az észak-queenslandi Mackay városától ötven kilométerre található, zord Scawfell-szigeten bukkant rá Conrad Hoskin ökológus, egy fügefákkal és páfrányokkal borított sziklás élőhelyen.

Hoskin a Phyllurus fimbriatus latin nevet adta a hüllőnek, amely a gyík farka körül található tüskékre utal. Magyarul Scawfell-szigeti levélfarkú gekkónak hívják a húsevő állatot, amely az orrától a farkáig 15 centiméter hosszú.

A kutató elmondta: a levélfarkú gekkók foltos kőzethez hasonlítanak, a farkukon apró fehér csíkokkal. Hoskin szerint a hüllő olyan, mint egy kis sárkány. Az ökológus mintegy harminc példányt látott belőle a kutatása során. Becslése szerint az újonnan felfedezett gekkó kevesebb mint egy négyzetkilométeres területen él.

"Csak a [Scawfell] legnedvesebb, esőerdős, sziklás zugaiban található meg" - magyarázta.

A zord sziget partjait gránitsziklák szegélyezik, míg a meredek hegyoldalakat esőerdők borítják.

"[A gyík] nem bírja a sziget legnagyobb részén uralkodó forróságot - nagyon jó menedéket kell találnia a hőség és a szárazság elől" - tette hozzá a kutató.

Hoskin szerint a gekkó napközben valószínűleg sziklák alatt húzódik meg, éjszaka pedig előbújik, hogy rovarokra, pókokra és kisebb gekkókra vadásszon.

Az ökológus úgy véli, hogy a Scawfell-szigeti levélfarkú gekkó lehet az egyik utolsó, eddig még felfedezetlen gerinces Ausztráliában.

Az ország "elég jól feltérképezett terület, ezért izgalmas, amikor egy nyilvánvalóan új, nagy élőlényt - például egy gyíkot, békát vagy madarat - fedeznek fel napjainkban" - mondta.

A Scawfell-sziget a South Cumberland Islands Nemzeti Park részeként védett területnek számít, de a levélfarkú gekkót ez nem óvja meg az olyan veszedelmektől, mint a tűz és az invazív fajok jelentette konkurencia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.