Orvostudomány

Az országban elsőként távolítottak el rosszindulatú fej- nyaksebészeti daganatot robot segítségével Pécsen

Ismét bevetették a Davinci Xi-t.

2023.02.21 10:46MTI

Az országban elsőként távolítottak el rosszindulatú, a beteg mandulájából kiinduló daganatot a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) - közölte a Baranya vármegyei felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a DaVinci Xi, közelmúltban beszerzett sebészeti robottal elvégzett beavatkozás volt az első Magyarországon, amikor rosszindulatú fej- nyaksebészeti tumort műtöttek robot segítségével.

A műtétet végző Szanyi István, a PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója a tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen közölte: a gép segítségével kioperált tumortípus a szájgaratból indul ki, s már korai stádiumban képes arra, hogy a legközelebbi nyirokcsomóláncolatban áttétet okozzon.

Kiemelte: a robot képes a nyitott műtétekhez hasonlóan nagyfokú onkológiai tisztaságot, pontosságot elérni minimális beavatkozás mellett.

Mint mondta, a robotnak a fejnyaksebészet területén a szájgarati és a gége felső részének rosszindulatú elváltozásainak kezelésében van óriási előnye a hagyományos eljárásokhoz képest.

Az egyetem korábbi tájékoztatása szerint a PTE KK-n működő robotsebészeti munkacsoport a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl.

Tavaly decemberben - az akkori közlés szerint az országban szintén elsőként - végeztek mellkassebészeti beavatkozást az új robot segítségével pécsi klinikán.

Az intézmény tavaly szeptember végén közleményben jelentette be, hogy egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán.

A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést - közölte akkor az egyetem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.