Kultúrtörténet

A két leopárd között péniszét tartó férfi a világ legrégebbi jelenete

Vajon miért akarták ezt megörökíteni?

2022.12.08 12:07ma.hu

Egy 11 000 éves délkelet-törökországi sziklába vájt dombormű, amelyen fenyegető állatok és két férfi látható, akik közül az egyik a nemi szervét tartja, egy új tanulmány szerint a legrégebbi ismert elbeszélő jelenet.

A régészek egy Urfa régióban található neolitikus (vagy újkőkori) épületben fedezték fel a különös faragványokat. A nagyjából 0,7-0,9 méter magas és 3,7 méter hosszú, újonnan felfedezett sziklába vájt dombormű két leopárdot, egy bikát és a két férfit ábrázolja - az egyik a falloszát markolva, a másik pedig egy csörgőt vagy kígyót tartva.

Bárki is faragta a vadállatokat, hangsúlyozta veszélyes, hegyes részeiket - a leopárdok fogait és a bikák szarvát. De hogy pontosan mit is akartak közvetíteni ezzel az elbeszéléssel, az idő homályába vész - derül ki a tanulmányból, amelyet csütörtökön (december 8.) tettek közzé az Antiquity című folyóiratban.

A helyszínen 2021-ben kezdődtek meg az ásatások, és hamarosan egy 11 méter átmérőjű, vagyis körülbelül egy telefonpózna hosszúságú közösségi épület romjait tárták fel. Az épületet a mészkő alapkőzetbe vájták, kőből épített falakkal és a padlóból kiemelkedő padokkal.

A helyi régészek kutatásai szerint két különálló jelenetről van szó, amelyeket együtt, elbeszélő műalkotásként kell olvasni. Balról indulva egy bika és egy férfi egymással szemben álló sekély faragványai láthatók. A férfinak "fallosz alakú nyúlvány van a hasán", és "felemelt, nyitott bal kezének hat ujja van, míg a jobb kezében egy kígyót vagy csörgőt tart" - írta a tanulmányban. A második jelenetben két leopárd - nyitott szájjal, látható fogakkal, a test felé görbült hosszú farokkal - áll szemben egy férfival, aki szinte 3D-ben van kifaragva. A férfi nem oldalra, hanem szembe néz, és jobb kezével a falloszát tartja.

Jens Notroff, a Német Régészeti Intézet neolitikus régésze, aki nem vett részt a kutatásban, egyetértett azzal, hogy a műalkotás a férfiasságot hivatott közvetíteni. A Live Science-nek küldött e-mailben elmondta, hogy "itt különösen figyelemre méltónak tűnik az egyfelől a vitalitás és a férfiasság - a fallosz bemutatása -, másfelől az életveszély - vicsorgó ragadozók kivont fogakkal - demonstrálásának szembeállítása".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.