Tudomány

A krokodilok 150 millió éves ősének fosszíliájára bukkantak

A ma élő krokodilok őseként határozták meg paleontológusok azt a 150 millió éves megkövesedett csontvázat, amelyet Chile déli részén, az Andokban találtak.

2021.07.26 21:30MTI

A Burkesuchus mallingrandensis névre keresztelt faj maradványaira 2014-ban bukkantak az Andok egy fosszília-lelőhelyén Mallin Grande patagóniai város közelében argentin és chilei kutatók. Azóta az Argentin Természettudományi Múzeum szakemberei vizsgálták a maradványokat.

A Burkesuchus mallingrandensis a mai krokodilok "nagyapja" és segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, hogyan fejlődött a faj, miként váltak ezek a hüllők szárazföldiekből vízi állatokká - közölte a múzeum.

A felfedezés más fosszíliákkal együtt alátámasztja azt az elméletet, hogy Dél-Amerika volt a krokodilok fejlődésének bölcsője.

"Kétszáz millió éve a krokodilok kisebbek voltak és nem vízben éltek. A paleontológusok mindig tudni akarták, milyen volt ez az átmenet" - mondta Federico Agnolin, a lelet megtalálója a Reuters brit hírügynökségnek.

A Burkesuchus egy sor páratlan jellegzetességet mutat, amelyek semmilyen más krokodilra nem jellemzőek, mivel példányai voltak az első egyedek, amelyek elkezdtek a vízbe, édesvízbe menni - magyarázta.

A múzeum szerint a krokodilok a jura földtörténeti időszak kezdetén jelentek meg, az első dinoszauruszok idején. Néhány millió évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy vízbe menjenek, köszönhetően a meleg és sekély tengereknek.

Dél-Amerikáról köztudott, hogy tengeri krokodilok fosszíliáiban gazdag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.