A nap kérdése

Mitől válik valaki jó elnökké?

Ki lenne vajon jobb elnöke az Egyesült Államoknak - egy több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező jelölt, vagy egy olyan, aki csak hat éve van jelen a Kongresszusban?

2008.11.04 16:15National Geographic

Az amerikai történelem legkedveltebb elnöke, Abraham Lincoln (hivatalban 1861 -1865) csekély politikai tapasztalattal rendelkezett, mielőtt jogászként, üzletemberként és farmerként jelöltette magát a választásokon. George Washington (hivatalban 1789 - 1797) viszont alapos katonai-politikai tapasztalatokkal rendelkezett megválasztása előtt.

Tehát milyen fajta képzettség (képesítés) szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres POTUS (President of the United States), azaz az Egyesült Államok elnöke lehessen?

2008. november 4-én az amerikai nép megválasztja negyvennegyedik elnökét. A két nagy párt jelöltje, a republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama csak abban hasonlítanak egymásra, hogy mindketten szenátorok, azonban teljesen más háttér áll mögöttük.

Végigolvashatjuk a szakértők jelentéseit, elemezhetjük a számokat, azonban a történelem, a múltba való visszatekintés sokkal több (és pontosabb) információt tartogathat számunkra, mint egy hivatalos választási előrejelzés. Nincs egyértelmű módszer, amellyel vizsgálhatnánk, hogy hogyan lett ez a negyvenkét ember elnök (sőt Grover Cleveland kétszer is nyert, 22-ik és 24-ik elnökként, hivatalban 1885 -1889 és 1893 -1897 között).

Mindegyikük egyedi úton jutott el a Fehér Házba.

Felsőfokú tanulmányok


Az első elnöknek, George Washingtonnak soha nem sikerült főiskolára járnia. Mentségére legyen szólva, hogy abban az időben a felsőoktatás éppen kialakulóban volt a 18. századi Amerikában. Washingtonhoz hasonlóan még nyolc másik elnök sem szerzett diplomát.

A legtöbb elnök alma matere a Harvard volt. Ez a méltán híres egyetem hét elnököt adott az USA-nak, és nem sokkal marad el mögötte a Yale, amely öt elnökkel öregbítette amúgy is patináns hírnevét.

Ha Obama győz, akkor a Harvard már nyolccal fog vezetni, míg McCain győzelme az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiájának adna egy második strigulát, követve Jimmy Cartert (hivatalban 1977 -1981).

McCain győzelme folytatása lenne annak a régi tradíciónak, hogy olyan elnöke legyen az USA-nak, aki szolgált a hadseregben, kezdve a szolgálatteljesítéstől a Nemzeti Gárdában (mint a jelenlegi elnök George W. Bush), egészen az öt csillagos tábornoki posztig (Washington, Grant és Eisenhower).

Egyéb képességek

A tizenhat, két ciklust letöltött (vagy több, Franklin Roosevelt esetében) vezető kivételével, tíz elnök soha nem volt tagja a Szenátusnak, illetve Képviselőháznak, mégis hosszú éveken keresztül az USA közigazgatásának motorjai voltak.

Néhány alelnök jelöltette magát elnöknek és győzött, néhányan pedig helyettesként kerültek pozícióba, amikor is az éppen aktuális elnök meghalt vagy meggyilkolták. Gerald Ford számára jutott az a kétes dicsőség, hogy ő lett az egyetlen olyan elnök, akit az Államok szavazói sosem választottak meg elnöküknek.

Spiro Agnew alelnök lemondása után, 1973-ban kinevezték alelnöknek Richard Nixon mellé, akinek 1974-es lemondása után ő lett a kinevezett elnök (hivatalban 1974 - 1977).

A kor bölcsességgel is párosul?


Az elnököket koruk szerint is csoportosítani lehet, hiszen közülük négyet a negyvenes éveikben választottak meg, több mint a felük az ötvenes éveikben került hatalomra, míg tíz személy a hatvanas éveikben került megválasztásra.

Ha a hetvenkét éves McCain nyeri meg a november negyediki választást, ő lesz a legidősebb személy, akit valaha beiktattak elnöknek.

Obama a maga negyvenhét évével nem lesz a valaha megválasztott legfiatalabb államfő, hiszen JFK negyvenhárom, Clinton negyvenöt, Grant negyvenhat, míg Teddy Roosevelt mindössze negyvenkét éves volt, amikor beiktatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.