M1

Különleges holttestek segítették a magyar kutatókat

Nagy lökést adhatnak a daganatkutatásnak a váci múmiákon végzett vizsgálatok eredményei. A nemzetközi együttműködés során nyert adatok azt mutatják, a rák nem civilizációs betegség.

2016.03.20 16:02ma.hu

Hatalmas felfedezést tettek magyar kutatók, akik daganatos betegség bizonyítékára bukkantak az egyik világhírű, mintegy háromszáz éves váci múmia testében.

A holttestben nem magát a rákos burjánzást találták meg, hanem a vastagbél és végbélrák kialakulásáért felelős génváltozatot – mondta Szikossy Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa az M1 csatornán.

Nagy lökés a rákkutatásnak

A szakember a Ma délelőtt című műsorban hangsúlyozta, a tudósok ezzel választ kaptak egy eddig eldöntetlen kérdésre, ami nagy lökést adhat a rákkutatásnak. A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a daganatos betegségek száma a XIX. századtól, az iparosítás következményeként ugrott meg, illetve hogy kifejezetten civilizációs betegségről van szó.

Az sem volt biztos, hogy egyáltalán léteztek-e daganatos megbetegedések a múltban. Ezzel szemben a magyar vizsgálatok azt mutatják, hogy már a XVIII. században is létezett a betegséget előidéző mutáció.

A munkát nemzetközi kutatás keretében, izraeli szakemberekkel együttműködve végezték.

MTI Manek Attila

Különleges halottak

A váci korpuszok különlegességét és világhírét az adja, hogy természetes úton mumifikálódott holttestekről van szó, amelyeket nem balzsamoztak, füstöltek vagy szárítottak, és megmaradtak a belső szerveik is, ráadásul 265 halottról van szó – mondta Kiss-Stefán Mónika, a Magyar Antropológusok nevű szervezet szóvivője.  A leletet a Fehérek templomában 1994-ben tárták fel.

A természetes mumifikálódás oka, hogy a váci altemplomban, ahol a múmiákat annak idején megtalálták, annyira jó volt a légmozgás, a hőmérséklet és a páratartalom, valamint a koporsók felépítése – forgácsot tettek a halottak alá, ami felszívta a szétfolyó testnedveket – , hogy a holttestek természetes módon tartósodtak.

Bill Gates-t is foglalkoztatják a váci múmiák

Szikossy Ildikó elmondta, a váci múmiákat régóta kutatják, korábban óriási eredményeket, egészen új adatokat hoztak a holttesteken végzett TBC-vizsgálataik is, annyira, hogy azokat a jótékonykodásáról is ismert milliárdos, Bill Gates Microsoft-tulajdonos is megosztotta az internetes oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.