Nagymama, a titkos fegyver?

A nagymamák az ember evolúciós szükségletei miatt léteznek

Lehetséges, hogy a nagymamák az ember evolúciós szükségletei miatt léteznek? Antropológusok már régóta vizsgálják, miért éli túl az átlagnő ilyen hosszú idővel a termékenységi életszakaszát.

2007.12.07 14:22ideal.hu

Lehetséges, hogy a nagymamák az ember evolúciós szükségletei miatt léteznek? Antropológusok már régóta vizsgálják, miért éli túl az átlagnő ilyen hosszú idővel a termékenységi életszakaszát. Az állatvilágban egy nőstény a fogamzóképes időszaka befejeződése után már nem él sokáig, de sok nő a 80 éves kort is bőven túléli. A közelmúltban az Észak-amerikai Menopauza Társaság éves ülésén elhangzott, hogy a legtöbb emberi populációban az asszonyok általában életerősek és rendkívül hasznos tagjai a társadalomnak.

A természeti népeknél, például egyes tanzániai, venezuelai és kelet-paraguayi vadászó-gyűjtögető népcsoportoknál a munka nagy hányadát a menopauzán átesett nők végzik. Az ő segítségük nélkül a fiatalabbak sem boldogulnának. Miután megmérték ezeknek a bennszülött asszonyoknak az izomerejét, illetve az általuk cipelt terhek súlyát, megállapították, hogy a 60 év felettiek ugyanolyan erősek, mint a huszonévesek. Ezek a friss kutatások azt igyekeznek megcáfolni, amit a mai napig sok tudós állít: nevezetesen azt, hogy a menopauza utáni lét nem természetes jelenség, ugyanis a modern gyógyszerek természetellenesen megnyújtották az emberi életet.

A "nagymama-hipotézis" szerint ugyanis a menopauza azért van, hogy a nők egy másik csatornába tudják terelni az energiájukat, és gondoskodni tudjanak a gyermekeikről és az unokáikról. Ezzel a fennmaradás szempontjából előnyös helyzetbe juttatják a saját családjukat, népüket. A természeti népeknél nem az idősebb asszonyt kell támogatni, épp ellenkezőleg: ő támogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.