A legzöldebbek vegetáriánusok lesznek

A mai vacsorája hány fokkal melegíti a bolygót?

Kutatás a Földön rejtőző idegen lények után, a klímaváltozás hatásainak megértése és előrejelzése, új gyógyszerek, az univerzum keletkezése és jövője és persze minden, ami genetika: ezek a témák foglalkoztatják ma a világ legjobb tudósait. Kőkemény tudomány, magyarul és érthetően.

2008.10.17 17:41ZONA

A hipermarketek zöldség-, gyümölcs- és húskínálatában válogatva alighanem ön is választott már magyar paradicsomot a külföldi helyett. Talán hazafiságból tette, legyen jobb a szegény magyar termelőnek. Vagy esetleg azért, mert tudja, hogy a messziről érkezett termékeket zölden szedik le, hogy ne nyomódjanak meg szállítás közben, s hogy a gázkamrában történő utóérlelés nem pótolja a napsugarat, ami a paradicsom ízét illeti.

Vagy szimplán olcsóbb volt (mert a szállítás alacsony költsége ellensúlyozta a viszonylag magas magyar munkaerőköltséget). Ám egy a New Scientist tudományos magazin legfrissebb számában megjelent cikk olyan szempontot taglal, amely szinte biztosan soha nem jutott eddig az eszébe: választott élelmiszere vajon mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez? Hogy miért is kellene eszébe jutnia? Főképpen azért, mert új kutatások szerint az üvegházhatású gázok szempontjából többet számítanak hipermarketbéli döntéseink, mint az, hogy mennyit autózunk.

Egy átlagos háztartás élelmiszer-fogyasztáshoz kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátása 8,1 tonnányi szén-dioxidnak felel meg egy évben, ami majdnem kétszerese egy kilencliteres fogyasztású, évi körülbelül húszezer kilométert futó autóénak. (Az adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak, ahol az élelmiszert gyakran messzebbről hozzák, mint Magyarországon, igaz, több benzint is fogyasztanak, mint mi, tehát arányaiban hasonló lehet a helyzet nálunk is.)

Ennek tükrében tulajdonképpen nem is meglepő, hogy az élelmiszerek Egy termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező üvegházhatású gáz mennyisége. Általában úgy számszerűsítik, hogy megnézik, hány kilogramm vagy tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatást vált ki. szénlábnyoma iránt fokozott érdeklődés alakult ki a fejlett világban. Nagy-Britanniában néhány szupermarketlánc már azzal kísérletezik, hogyan lehetne átfogó rendszert kialakítani arra, hogy az egyes termékek szénlábnyomát jelezzék.

Ez persze a gyártóknak is eszükbe jutott: a New Scientist riportja példaként hoz egy chipsgyártó céget, amely önként elkezdte címkézni a chipsek gyártásakor keletkező üvegházhatású gáz mennyiségét – igaz, csak bizonyos termékek esetében és csak a gyár kapujáig (tehát az üzletbe és a hazaszállítás „klímaköltsége” nélkül). Az egyik – 35 gramm chipset tartalmazó csomag – előállítása és csomagolása során súlyban például majdnem kétszer annyi, 75 grammnyi szén-dioxiddal egyenértékű gázmennyiség kerül a légkörbe. 

Az Egyesült Államokban egy étteremlánc, a Bon Appétit Management Company Foundation egészen odáig ment, hogy az alacsony szénhidráttartalmú (angolul: Low Carb) fogyókúrák mintájára alacsony szénlábnyomú (Low Carbon) menüt vezetett be. Az ördög persze ebben az esetben is a részletekben rejlik, mivel – mint a láncnak az itt megtalálható élelmiszerszénnyom-kalkulátort fejlesztő Astrid Scholz klímaközgazdász megjegyezte – az ilyen számítások „rettentően bonyolultak”.

A jó számítások minden egyes joule energiát megvizsgálnak, amely ahhoz kell, hogy a gazdától a fogyasztó tányérjára kerüljön az élelmiszer. Ha az adott élelmiszer előállításához például kukorica kell, akkor végigkövetik a kukorica útját a láncon: ezt például rengeteg nitrogén-oxidot kibocsátó műtrágyával lehet csak termelni (a nitrogén-oxidnak több százszor akkora az üvegházhatása, mint a szén-dioxidnak), ráadásul a műtrágyagyártás elég szénhidrogén-igényes folyamat. További részletek a Zónában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.