Útban a kvantumszámítógépek felé

Visszabeszélő atomok

Mint a pimasz tinédzserek, úgy beszélnek vissza a parányok. Kár, hogy nem halljuk őket.

2014.09.16 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Atom-hangcsapda (forrás: Philip Krantz, Krantz NanoArt)

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nemrég számoltak be kísérletükről, melynek során egy mesterséges atommal kommunikáltak. Extrém magas frekvenciás hangenergiát közöltek a parányi részecske felé, amit az hanghullámok formájában küldött vissza. Ezt a zörejt aztán csúcstechnikás hangrögzítővel meg is őrizték az utókornak - sajnos a hangok emberi fül számára túlságosan magas frekvencián érkeztek vissza.

Ez az elnyelési/kibocsátás (abszorpciós/emissziós) kölcsönhatás nagyon hasonló ahhoz, ahogyan az atomok a fénnyel kapcsolatba lépnek. Amikor egy fonton elég közel kerül egy atomhoz, néha az utóbbi egyszerű "felzabálja", elnyeli a fotont a "testébe". Ugyanakkor az atom nem túlságosan jó a foton energiájának hosszú ideig való eltárolásában, ezért általában villámgyorsan "vissza is köpi" azt egy fényrészecske formájában.

Magát az elképzelést mélyrehatóan tanulmányozzák a kvantumoptika területén, de cikkünk tárgya az első eset, amikor megismételhető módon képesek voltak kutatók hangalapú kapcsolatot létesíteni egy atommal. Munkájuk eredményeként jobban megérthetjük a kvantumfizika törvényeit, és így a nem túl távoli jövőben a maiakhoz képest nagyságrendekkel gyorsabb számítógépeket készíthetünk.

Végül még pár szót a mesterséges atomról. Bevett kutatói gyakorlat, hogy ilyeneket alkalmaznak atomi vizsgálatokhoz, mert könnyebb velük dolgozni. Tulajdonképpen parányi, kvantummechanikai tulajdonságokkal bíró elektromos áramkörökről van szó. Technikailag atomok gyűjteményéről beszélünk, melyek együttesen úgy viselkednek, mint egyetlen, nagy atom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.