Útnak indul az (Ezeréves) Sólyom

Földi bányák helyett irány az űr!

Anyabolygónk erőforrásai kimeríthetők, földközeli aszteroidából viszont szinte végtelen mennyiségű áll rendelkezésünkre. Küszöbön az űrbányászat.

2014.09.08 07:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu
A Hayabusa első generációja (forrás: Wikipedia)

Japán űrkutatók bejelentették országuk következő aszteroidavadász űreszközét, melyet reményeik szerint még az idei év során felbocsáthatnak az űrbe. A Hayabusa-2 névre keresztelt szonda célja, hogy az igen fantáziadús 1999JU3 aszteroidába négy éves utazás után elérve fémgolyót lőjön. A 2018-ra datált esemény során feltörő por elemzése a lényeg: a mintákkal visszatérne a Földre, a tervek szerint még elérve a 2020-as - Tokióban tartandó - Olimpiai Játékok megnyitóját.

Hitosi Kuminaka, a japán űrügynökség, a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) projektvezetője elárulta, hogy csapatával megkettőzött erőfeszítéssel dolgoznak az új utazás előkészítéséért. " Boldogan jelenthetem be, hogy az új aszteroida szonda közel kész állapotban van" - nyilatkozta sajtóértekezleten Kuminaka.

Ha ismerős az űreszköz neve, az nem véletlen: elődje, a Hayabusa - mely egyébként japánul sólymot jelent - 2010-ben ért vissza a Földre egy hét évig tartó, több nehézséggel tarkított porbegyűjtő akcióról. Ezúttal egy közel egy kilométeres űrobjektumot céloznak meg a japánok, ami - a feltételezések szerint - jelentősen több szerves anyagot és vizet tartalmaz, mint a korábbi, krumpli formájú célpont.


A 2010-es visszatérés

Azon túl, hogy a földihez képest mennyire eltérő tisztaságú fémekre bukkanhatnak, a megszerzett anyag nem csak a jövő űrbányászati tevékenysége szempontjából lehet úttörő, hanem számos rejtélyre is fényt deríthet naprendszerünkről és annak 4,6 milliárd éves eredetéről. A tudomány mai, általánosan elfogadott véleménye szerint az aszteroidák megőrizték az akkori állapotot, így kutatásukkal, anyaguk vizsgálatával visszatekinthetünk a Föld születésének idejébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.