38 év után újra párzott

Kanos hidasgyík! 111 évesen lett apa!

Harmincnyolc év után kezdett érdeklődni a szex iránt egy ritka új-zélandi hüllőfaj egyik tagja, amely így 111 évesen apa lett. Henry, az agg tuatara, vagy más néven hidasgyík 1970-ben érkezett az ország déli részén fekvő Southland Múzeumba, és az ottani tudósok azóta nem tapasztaltak szexuális aktivitást nála.

2008.08.09 17:00rtlbulvar.hu

Henry azonban nemrégiben megismerkedett egy gyíkszépséggel, a nyolcvanéves Mildreddel, és feladta eddigi remete életmódját: nászuknak 11 tojás lett a gyümölcse, amelyekből várhatóan hat hónap múlva kelnek ki a gyerekeik.
 
"Henry egyáltalán nem érdeklődött a szex iránt, amíg el nem távolítottunk egy rákos daganatot a hátsójából" - mondta az intézmény kurátora, hozzátéve, hogy a műtét óta viszont tombolnak az állatban a hormonok. 

Az alig több mint egykilós és hatvan centis Henrynek ezért most három gyíkhölgyet hoztak gondozói, aki szemmel láthatóan élvezi a háremet. A kihalás szélén álló tuatara, vagy más néven hidasgyík, a tudósok szerint 200 millió éve él a földön, és a legközelebbi ma élő rokona a történelem előtti korok dinoszauruszainak. 

Az Új-Zélandon őshonos hüllő túlélte a jégkorszakot, a vulkánkitöréseket, az ember megjelenését, és rajta kívül egyetlen dinoszauruszféle sem él a Földön mintegy 60 millió éve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.