Soha nem látott állatfajok az új területen

Aranyos képek! Átadták az új Szavannakifutót az Állatkertben

Ma adták át az új Szavannakifutót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tekintélyes méretű kifutórendszer az intézmény legnagyobb alapterületű állattartó terének számít: 1912 óta nem adtak át ilyen nagyszabású létesítményt a városligeti intézményben.

Átadták az új Szavannakifutót az Állatkertben képgaléria

2008.05.28 17:28ma.hu

Az afrikai füves területek élővilágát bemutató zónában nemcsak a régebb óta meglévő fajok – például a zsiráfok és az orrszarvúak – kaptak tágasabb férőhelyeket, hanem olyan állatokat is láthat a közönség, amelyek eddig még soha nem kerültek bemutatásra Magyarországon.

Több mint fél hektár az alapterülete annak a kifutórendszernek, amelyet ma adott át az Állatkertben dr. Demszky Gábor főpolgármester és dr. Persányi Miklós, a városligeti intézmény főigazgatója. Az afrikai füves területek élővilágát bemutató Szavannakifutó – a hozzá tartozó istállókkal és egyéb létesítményekkel együtt – 1912 óta éve a legnagyobb szabású fejlesztés az Állatkertben: a csaknem egy évszázada lezajlott, 1909-12-es átépítés óta még soha nem következett be ekkora változás a kert térképén.

A Szavanna lakói

Az új Szavanna az afrikai füves területeken előforduló fajok sokaságát mutatja be a nagyközönségnek. Összesen mintegy negyven faj kerül bemutatásra, amelyek között nagypatások, kisemlősök, madarak, hüllők és különféle ízeltlábúak is akadnak.

A bemutatott fajok és egyedek között akadnak olyanok is, amelyek korábban is az Állatkertben éltek, de sok olyan is van közöttük, amelyek évek óta, vagy esetleg még soha nem kerültek bemutatásra a magyar főváros állatkertjében. A Szavanna benépesítéséhez rendkívül sok állatszállításra volt szükség. Egyrészt a meglévő állatok egy részét is át kellett helyezni, másrészt az újonnan érkező állatokat kellett eljuttatni más európai állatkertekből Budapestre.

A legbonyolultabb feladat az orrszarvúak átköltöztetése, illetve a zsiráfszállítás volt. Az orrszarvúakat a régi és az új férőhely között kiépített speciális folyosón költöztették át, amely folyosót az Állami Autópályakezelő Zrt. által kölcsönadott sávelválasztó betontömbökből építették ki az átengedés idejére. A Prágából érkezett, három méter magas új zsiráfot egy speciális zsiráfszállító járművel szállították az 550 kilométeres úton. A zsiráfok jelenleg hárman vannak: a két felnőtt állat Santana és Jonas, valamint az újonnan érkezett Ingrid összeszoktatása problémamentesen zajlott le az elmúlt hetekben.

A három állat mellé ősszel egy negyedik is érkezik, ugyancsak a Prágai Állatkertből. Az állatok mindannyian a zsiráf ritka, eredetileg Szudán térségében őshonos alfajához tartoznak. Ebből az alfajból, az ún. Rothschild-zsiráfból összesen 375 egyed él a világ állatkertjeiben, és a természetben is ritkulóban van, így állatkerti szaporításuk természetvédelmi szempontból is fontos. Még nagyobb ritkaság a Magyarországon először látható Mhorr-gazella, amelyből 23 állatkertben összesen 120 egyed él világszerte, a vadonban azonban már egy sem. Ezért egyedül az állatkerteken múlik a Mhorr-gazellák fennmaradása. Megmentésük érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) összehangolt tenyészprogramot tart fenn, amelynek munkájához a Mhorr-gazellák beszerzéséhez a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott. Újdonságnak számítanak a nagyszarvú mocsáriantilopok is, amelyeket most először láthat a magyarországi közönség. A Szavannakifutóban kaptak új férőhelyet a szélesszájú orrszarvúak, habár kifutójuk külön van választva az antilopok, gazellák, zsiráfok és struccok által használt társaskifutótól.

A két felnőttből, Luluból és Easyboy-ból, valamint a tavaly januárban született Laylából álló orrszarvúcsalád az őszi hónapokban várhatóan tovább fog bővülni, hiszen Lulu jelenleg is vemhes. A várva várt kicsi megszületése szakmai szempontból hasonlóan nagy szenzációnak ígérkezik, mint Layla másfél évvel ezelőtti világra jövetele. Hiszen a jelenleg még Lulu testében fejlődő apróság a világ első olyan orrszarvúja lenne, amely mesterséges úton, mélyfagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználása útján fogant. Több érdekes kisemlősfaj is szerepel a Szavanna gazdag állatgyűjteményében. A szurikáták immár hagyományos állatkerti fajnak számítanak, a rókamanguszták azonban hosszú szünet után térnek vissza Budapestre.

A Szavanna természetesen nemcsak emlősöknek ad otthont. A kifutóra visszatértek a struccok, mi több, a közismert gyöngytyúkok, és a közismertnek egyáltalán nem mondható keselyűfejű gyöngytyúkok is bemutatásra kerülnek. A kifutón helyet kaptak a fehér gólyák is, akiket leginkább magyarországi környezetben ismerünk, és csak ritkán gondolunk bele abba, hogy ezeknek az állatoknak télidőben Afrika az otthonuk.

A hüllőket többféle teknős képviseli, köztük a sarkantyús teknősök, amelyek a világ harmadik legnagyobb testű szárazföldi teknőseinek számítanak. Figyelmet érdemel a gazdag ízeltlábú gyűjtemény, amelynek bemutatását különösen fontosnak tartják az állatkerti szakemberek. Az intézmény egyik feladata ugyanis éppen az, hogy bemutassa az élővilág sokféleségét, amely nemcsak emlősökből és madarakból áll, hanem például ízeltlábúakból is. Ráadásul a fővárosi intézmény nemzetközi szakmai körökben is híresnek számít az egzotikus ízeltlábúak tartása, szaporítása, védelme terén. A bemutatott fajok között számos rózsabogár faj, barlanglakó tücskök, óriás keresztespók, valamint az egyik legnagyobbra növő skorpiófaj is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.