Az USA és a Szovjetúnió után szabadon...

Kína ismét embert küld a világűrbe

Kína újabb űrhajót küld a világűrbe, háromfős személyzettel; ez lesz az első űrhajósokkal végrehajtott dokkolás a 2011 szeptembere óta Föld körül keringő kínai kísérleti űrállomásmodulon.

2012.06.09 19:46MTI

Szombati pekingi értesülés szerint a felbocsátásra június közepén kerülhet sor. A Hszinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a Sencsou-9 (Shenzhou-9) űrhajót és hordozórakétáját már az ország északnyugati részén lévő starthelyre szállították, s folynak az indítás előkészületei.

A hírügynökség által idézett űrkutatási szóvivő elmondta, hogy a következő napokban a berendezések, valamint a földi irányítás működését tesztelik, közben pedig a már teljesen felkészült űrhajósok közös gyakorlatokat végeznek. Niu Hung-kuang (Niu Hongguang), a program helyettes vezetője korábban elárulta: három űrhajós felküldését tervezik, és valószínűleg egyikük egy nő lesz.

A végső összetételről az utolsó pillanatban, az űrhajósok aktuális fizikai és szellemi állapotától függően döntenek. A tervek szerint a személyzet feladata a tavaly szeptember óta pályán lévő Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodul megközelítése, a hozzákapcsolódás, illetve az átszállás lesz. A dokkolást kézzel hajtják végre, s az űrhajósok közül csak ketten lépnek a Tienkung-1 fedélzetére, harmadik társuk biztonsági okokból az űrhajóban marad. Az egyetlen elemből álló kísérleti űrállomáson elsőként az ember nélküli Sencsou-8 űrhajó dokkolt tavaly november elején.

A tervek szerint további két - űrhajósokkal végrehajtott - dokkolásra kerül majd sor a Sencsou-9 és a Sencsou-10 küldetésében. Kína 2016 körülre szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már egy űrhajósok fogadására alkalmas, 60 tonnásra tervezett űrállomást kívánnak beüzemelni.

A szakemberek elképzelései szerint ez idővel felválthatná a küldetését akkoriban befejező Nemzetközi Űrállomást, és külföldi űrhajósokat is fogadna.

Kína először 2003-ban küldött embert a világűrbe. A sikeres utazás azt jelentette, hogy a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína lett a harmadik olyan ország a világon, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközzel embert juttatott a világűrbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.