Megállapodást írnak alá a botanikus kertek

Világszerte helyreállítják a leginkább károsodott élőhelyeket

Húsz évre szóló együttműködési megállapodást írnak alá a jövő héten botanikus kertek szerte a világból, hogy megmentsenek száz végveszélyben lévő ökoszisztémát.

2012.05.22 21:31MTI

Az Ecological Restoration Alliance nevű szövetséget többek közt kínai, brazil, hawaii, kenyai, mexikói, dél-afrikai és venezuelai botanikus kertek részvételével hívták életre, hogy eleget tegyen az ENSZ felhívásának, amely szerint 2020-ig a károsodott élőhelyek legalább 15 százalékát helyre kell állítani világszerte.
   
A jelenlegi gyakorlatban a legtöbb élőhely-rekonstrukciós projekt kisléptékű. Amennyiben változtatni akarunk azon, ahogy bánunk a bolygóval, ennél nagyobb léptékben kell gondolkodni - vázolta a kezdeményezés lényegét Bruce Pavlik, a projekt egyik vezető intézményének, a kew-i Királyi Botanikus Kert (Nagy-Britannia) vezető ökológusa a The Daily Telegraph című lap internetes kiadása szerint.
   
Az élőhelyeket erdőirtás, bányászat, mezőgazdaság károsította. Számos helyen a talaj minőségét is helyre kell állítani, hogy az megfelelő alapot nyújthasson a növények számára. A kutatók magbankok segítségével, illetve a fennmaradt természetes növénytakaróból származó egyedek szaporításával kívánják újra létrehozni a növényzetet.
   
A projekthez nyújtott kezdeti támogatás 50 millió angol font (mintegy 18 milliárd forint). A száz élőhely a továbbiakban kerül majd meghatározásra, a trópusi esőerdőktől kezdve a mérsékelt égövi sivatagokon át a gyepekig ökoszisztémák széles spektrumát le fogja fedni.
   
Nem mindegy, hogyan zajlik le egy élőhely-rekonstrukció. A kenyai felvidéki erdők helyébe, amelyeket eredetileg teafa-ültetvények számára irtottak ki, idegen fafajokat - fenyőt, eukaliptuszt és akáciát - ültettek, így az élőhelyek szegényesek maradtak. Egy Nairobiban végzett kutatás szerint, míg egy őshonos fafajokból álló elegyes erdő 170 madárfajnak ad otthont, az eukaliptusz-monokultúra csupán harmincnak. A botanikus kertek szakértelme, tapasztalata a garancia arra, hogy a rekonstrukciók szakszerűen, a várható legnagyobb sikerrel záruljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.