A legvégső megoldás

Bruce Willis kiképzést kapnak az asztronauták

Akik aggódtak amiatt, hogy egy hatalmas aszteroida csapódik a földbe, elpusztítva az emberiséget, most végre fellélegezhetnek.

2012.05.16 13:31Konrád - ma.hu

A NASA űrhajósokat képez ki arra, hogy az Armageddon című filmben látottakhoz hasonlóan képesek legyenek egy aszteroidán landolni és elpusztítani vagy eltéríteni azt, ha a Földet fenyegetné. Az információ egy brit asztronautától származik, aki a The Telegraph újságnak adott interjúban elmondta: az űrhajósok kiképzése júniusban kezdődik.

Tim Peake őrnagy, az Európai Űrügynökség űrhajósa elmondta, egy emberi küldetés egy közeledő aszteroida elfogására valószínűleg a legvégső opció lesz, de szükség lehet rá mivel még a nagy égitestek közeledését is nehéz észlelni.

“Ha előre tudunk róla, akkor valószínűleg egy robotot küldünk fel, hogy eltérítse az aszteroidát, de ha túl későn veszünk észre valami nagyot, akkor egy Armageddon típusú forgatókönyv léphet életbe, és elképzelhető hogy embereket kell felküldenünk az eltérítés érdekében” - mondta Peake.

A korábban helikopter tesztpilótaként dolgozó őrnagy szerint a jelenlegi és az éppen fejlesztés alatt álló technológiák lehetővé tesznek egy ilyen küldetést. Az aszteroidák elsősorban a Mars pályáján túl lévő övön találhatóak meg, de időnként előfordul, hogy közelebb - néha akár 160.000 kilométerre vagy még kisebb távolságra - haladnak el bolygónk mellett.

A The Telegraph megjegyzi, hogy egy aszteroida-látogató küldetés valószínűleg messzebbre viszi majd az űrhajósokat, mint az Apollo holdjárata. Egy ilyen kicsi és gyorsan mozgó célponton landolni meglehetősen nehéz vállalkozás.

A NASA reményei szerint 2016-ig képesek lesznek robotot küldeni egy aszteroidára és a 2020-as évek végre már embereket is. A Japánban bemutatott prezentációból kiderült, egy ilyen túra mintegy 5 millió kilométerre küldené az űrhajósokat a Földtől egyéves időtartamra, amiből akár egy hónapot is eltölthetnek az emberek az aszteroidán.

A NASA új projektje remekül passzol a nem rég alapított Planetary Resources cég profiljához, amely vállalkozás aszteroida-bányászatot tervez megvalósítani még az évtized vége előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.