"Jó személy jó időben"

Bánáti Diána a Nemzetközi Élettudományi Intézet európai tudományos igazgatója

Bánáti Diána miniszteri biztost, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) korábbi főigazgatóját nevezte ki új európai tudományos igazgatójának a Nemzetközi Élettudományi Intézet (International Life Sciences Institute, ILSI).

2012.05.09 14:26MTI

Az elsősorban élelmezési és élelmiszerbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, független, de főként az iparágban dolgozó cégek által finanszírozott tudományos intézet igazgatótanácsának elnöke, Reg Fletcher a témáról kiadott közleményben hangoztatta: a nagy tapasztalattal rendelkező magyar szakember reményeik szerint új lendületet ad az intézet tevékenységének.
   
Fletcher a témáról szerdán tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: meglátása szerint a kitűnő szakmai háttérrel rendelkező Bánáti Diána "jó személy jó időben", aki az intézet vezetésének meggyőződése szerint új korszakot nyit az ILSI 25 éves történetében. Most első ízben kerül kelet-európai szakember ilyen magas pozícióba.
   
Bánáti Diána nagy megtiszteltetésnek nevezte a megbízatást, és bejelentette, hogy kinevezésével párhuzamosan lemond más megbízatásairól, így miniszteri biztosi tevékenységéről és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) igazgatótanácsának elnöki tisztségéről is.
   
Kiemelte, hogy az ILSI tudósoknak, kutatóknak, kormányzati szakértőknek, cégek képviselőinek ad lehetőséget egyeztetésre, a nehézségek és a kutatandó területek azonosítására, közös munkákra, publikációra. Leszögezte, izgalmas kihívásnak tekinti új munkakörét olyan időszakban, amikor a komplex élelmiszerbiztonsági, táplálkozási, környezetvédelmi problémák kezelése egyértelműen nemzetközi tudományos megközelítést igényel.
   
Környezetvédő szervezetek és egyes európai parlamenti képviselők korábban bírálták, hogy Bánáti Diána egyszerre tölt be funkciót az EFSA vezető testületében és az ILSI-ben, amely megítélésük szerint egyebek között a géntechnológiával foglalkozó cégek egyik lobbiszervezete. A magyar professzor - aki ez utóbbi állításokat korábban (és szerdán is) cáfolta - ezt követően meg is szakította hivatalos kapcsolatát a Nemzetközi Élettudományi Intézettel.
   
Az Európai Parlament csütörtökön szavaz az Európai Unióhoz tartozó ügynökségek 2010-es költségvetési beszámolójáról, és előzetes várakozások szerint ezek közül néhányat nem hagy jóvá, így az EFSA-ét sem.
   
Az EP-szavazásra vonatkozó kérdések kapcsán mindazonáltal Fletcher szerdán elmondta: nem lát összefüggést a két téma között.

Az EFSA a honlapján is olvasható közleményben megerősítette Bánáti Diána lemondását. Jelezte azt is, hogy az igazgatótanács elnöki funkciója nem egyeztethető össze az ILSI-ben vállalt szakmai megbízatással.
   
Az 1978-ban létrehozott ILSI fő célja, hogy az élelmiszerbiztonsági, táplálkozási kérdésekkel foglalkozó kutatóknak, szakértőknek közös fórumot biztosítson, illetve segítsen közzétenni a témába vágó kutatási eredményeket. Fletcher hangoztatta, hogy munkájukat a lehető legátláthatóbb módon igyekeznek végezni, az igazgatótanács tagjainak legalább fele ezért nem cégek képviselőiből áll. Emlékeztetett, hogy uniós kutatási programokban is részt vesznek, és ezen keresztül EU-finanszírozáshoz is jutnak.
   
Bánáti Diána elmondta: a közeljövőben várhatóan elsősorban táplálkozási kérdésekkel foglalkoznak, mint az elhízáshoz kapcsolódó problémák, a helyes tápanyag-összeállítás, a vitaminok kutatása. Leszögezte: az elmúlt években - uniós szakértőként is - azon is dolgozott, hogy a szakterületen paradigmaváltás következzen be, és világosan elváljon például a kockázatelemzés elsősorban tudósokra tartozó feladata és a kockázatkezelés, amely inkább politikai természetű.
   
A magyar szakembert teljes munkaidős megbízatással, határozatlan időtartamra nevezték ki igazgatói funkciójába. Új megbízatását júliustól veszi át Brüsszelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.