Jó lenne nem elfelejteni

10 videó arról, milyen szép is a világ

Ha hatalmas forgatagban, a város dzsungelében élünk, vagy túl nagy terhet ró ránk a gazdasági válság hatása, könnyen elfeledkezünk arról, milyen csodás bolygón élünk.

2012.05.05 21:53ma.hu

Aggodalomra semmi ok, átnéztük az internetet, hogy olyan videókat találjunk, amik annak mutatják Földünket, ami valójában: a mi fenséges, lélegzetelállító és gyönyörű otthonunk.

Vajon ezeknek a videóknak a hatására felmerül a gondolat bennünk, hogy feladjuk jelenlegi életünket és mondjuk utazgatni kezdjünk? Hogy olyan helyekre menjünk, ahol egészen másként láthatjuk a csillagokat? Hogy rátaláljunk a bennünk élő felfedezőre?

Dőljünk hátra és nézzük meg az alábbi videókat. A teljes hatás eléréséhez válthatunk teljes képernyőre, és ha gépünk képes rá, akár HD minőségben is megtekinthetjük őket. Megéri!

1. 5 perc alatt a világ körül

Kien Lam hátizsákkal utazta körül a földet egy év alatt. A fotós felszerelkezett egy Panasonic Lumix DMC-GF-1 géppel, több nagy látószögű lencsével és egy könnyű állvánnyal. Több mint 10.000 felvételt készített a 343 napos utazás alatt, 17 országban, öt kontinensen. A végeredmény egy elképesztő 5 perces videó.

2. Yosemite HD

Mark Neill és Colin Delehanty, akik a Vimeo által lettek barátok, 19 nap alatt 1200 négyzetmérföldnyi területet fotóztak végig a Yosemite Nemzeti Parkban Canon 5D Mark II gépükkel Zeiss CP 2 lencsék használatával.

3. Yosemite fényáradat

Még egy Yosemite videó? Mit mondhatnánk, inspiráló terület. Shawn Reeder úgy véli a "Yosemite Range of Light" a legjobb munkáinak gyűjteménye. Reeder 18 éves korában nyert egy utat a nemzeti parkba. Ekkor igézte meg a fényképezés is. A videó két év alatt készült el.

4. Timescapes

Tom Lowe filmjének, a Timescapesnek az előzetese. Lowe - akit a Pulitzer-díjas fotós Vincent Laforet az "ég és a csillagok mesterének" nevez - Kessler mozgásvezérelt darukat és görgőskocsikat használt, RED Epic és Canon gépeket, valmint Canon, RED, Leica és más típusú lencséket. A Timescapes-t az amerikai Délnyugat portréjának tartanak. 4K-n vették fel és szerkesztették, ami négyszer akkora felbontás mint a full HD (1080p).

5. Éjféli nap

Szerettél volna valaha Izlandra utazni? Miután megtekintetted ezt a videót Izland éjféli napjáról, felkerül a listádra. A nyári hónapok során, Izlandon bekövetkezik az "éjféli nap" jelenség, ami egy olyan tünemény, mikor a nap sohasem nyugszik le teljesen. Egy Dynamic Perception kamerakocsi és egy Kessler daru felhasználásával valamint egy Canon 7D és két Canon 5D Mark II kamerával készültek. "Izland a tájfényképezés paradicsoma és játszótere, és első helyen kell álljon minden fényképész listáján" - áll a Vimeo oldalán. Egyetértünk.

6. Tájak

Dustin Farrell "Landscapes"-je egy három részes sorozat Arizona (otthona) és Utah tájairól, melyek új módon mutatja be a jól ismert amerikai tájékozódási pontokat. A videókat egy Canon 5D Mark II kamerával készítette a Dynamic Perception Stage Zero, valamint egy CamTram kamerakocsival.

7. Átmeneti torzulás

Dél-Dakota földjéről és egéről készült gyönyörű videó mellet Randy Halverson Temporal Distortion videója egy Battlestar Galaktikára hajazó hanganyagot is tartalmaz. Halverson több ezer, 20-31 másodperces expozíciót használt, ami lélegzetelállítóan mutatja be a Tejutat és az Északi Fényt.

8. Egy nap Kaliforniában

Ryan Killackey egy évet töltött az Egy nap Kaliforniában felvételével és szerkesztésével, ami igen különleges módon adja vissza Dél-Kaliforniát.

9. Thaijáték

Lumix-szal a hóna alatt Joerg Daiber végigfotózta Bangkok, Phuket and Tonsai legszebb helyszíneit. Bármennyire is kaotikusnak tűnnek ezek a helyek, megtalálhatjuk bennük a békességet.

10. A Nemzetközi űrállomás csodái

A legkisebbel kezdtük, a legnagyobbal zárjuk. Földünk az ISS-ről, 2011. augusztustól októberig készültek a képek, 350 km-ről. Az Északi fénytől a villámcsapásokon át - elképesztő anyag!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.