Csőre töltött egy nemzetet

Vér tapad a nevéhez - 150 éve halt meg Samuel Colt

Százötven éve, 1862. január 10-én halt meg Samuel Colt amerikai fegyvergyáros, a világ leghíresebb kézifegyverének feltalálója, akinek neve már halála előtt fogalommá és köznévvé vált.

2012.01.08 11:38MTI

Az 1814. július 20-án született Coltot fiatal korában csapások sorozata érte: családja elszegényedett, anyját korán elvesztette, húga öngyilkos lett. Colt 14 évesen matróznak állt, a legenda szerint a kormánykerék forgását figyelve villant eszébe a forgótáras ismétlőfegyver, a revolver ötlete.

Pénze azonban még nem volt, így évekig Doctor Coult néven vándortársulatok tagjaként népszerűsítette az újonnan felfedezett fájdalomcsillapító szert, a kéjgázt. Fegyverének első példányát fából faragta ki, a működőképes prototípust egy fegyverkováccsal, hitelből készíttette el, majd 1836-ban szabadalmaztatta.

A gyártásra alapított vállalkozása azonban rövid úton csődbement: az akkor még ormótlan, súlyos és megbízhatatlan pisztolyból, amely inkább használójára jelentett veszélyt, csak pár száz darabot tudott eladni. A koldusszegény Colt számára csak tíz évvel később derengett fel reménysugár. Az 1846-ban kitört mexikói háború idején a hadsereg nagyobb tételt rendelt az időközben tökéletesített és az indiánok ellen már "bizonyított" fegyverből. A gond csak az volt, hogy Coltnak nem volt gyára, így a gyapotmagtalanító gépet feltaláló Eli Whitney fiával szövetkezve annak egyik telepét alakították át a célra.

Az üzlet gyors virágzásnak indult, így Colt 1855-ben Hartfordban felépítette a világ akkori legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyárát, ahol felcserélhető, szabványos és sorozatban gyártható alkatrészek felhasználásával készültek a fegyverek. Colt hamarosan a tíz leggazdagabb amerikai közé került, sőt tiszteletbeli ezredesi rangot is kapott.

Termékeit ügynökök terjesztették, de közvetlen rendeléseket is elfogadtak. Colt az elsők között ismerte fel a reklám és a marketing fontosságát, így kiállítási és reprezentációs célú, de teljesen működőképes fegyvereket is készített: az aranyberakásos, gravírozott pisztolyok még uralkodók vitrinjeiben is ott virítottak.

Az amerikai polgárháború előtt adott el fegyvereket a déli államoknak, a harcok kitörése után csak az északi Uniónak szállított, így mindkét hadviselő fél seregében szabványosított volt a colt. Samuel Colt 1862. január 10-én, 47 évesen azzal a tudattal hunyhatta le örökre szemét, hogy rövid élete során 400 ezer fegyverrel gazdagította a világot - és ezek révén magát is.

A legsikeresebb Colt-modellt, a Békecsinálóként ismert, minden westernfilmben feltűnő .45-ös kaliberű revolvert csak 1873-ban tervezték; ez volt az a fegyver, amellyel "meghódították a Nyugatot". Az automata coltok közül (ezek kakasát már nem kellett minden lövés után felhúzni) a leghíresebb a John Moses Browning által tervezett M1911-es modell, amely az amerikai hadseregben kisebb módosításokkal a nyolcvanas évek végéig szolgálati fegyver maradt.

A Colt gyár ma is virágzik, termékeit világszerte keresik.

Colt az általa feltalált forgótáras, többnyire hatlövetű fegyver révén olyan hírnévre és vagyonra tett szert, mint előtte kevés feltaláló. Az amerikai polgárháborúban született mondás szerint "Abe Lincoln felszabadított minden embert, de Sam Colt egyenlővé is tette őket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.