Zsiráfszállítás Közép-Európán át

Új zsiráf az Állatkertben!

A múlt héten lezárult orrszarvú költöztetés után a Fővárosi Állat- és Növénykertben a zsiráfokat is "áthajózták" megnyitásra váró új helyükre. Ráadásul megérkezett a Prágából beszerzett harmadik zsiráf is, akit speciális járművel szállítottak a magyar főváros állatkertjébe.

2008.04.23 10:18ma.hu

Megállás nélkül folynak a megnyitásra váró Szavanna-komplexum benépesítésének munkálatai. A városligeti intézmény szakemberei a múlt héten még az orrszarvúakat átköltöztetésén munkálkodtak, ezen a héten pedig a zsiráfok kerültek be a műszakilag csak nemrégiben átadott, vadonatúj istállóba. A zsiráfok szállítása, mozgatása nem egyszerű feladat, és egészen másfajta megoldási módot követelt, mint az orrszarvúak költöztetése.

A zsiráfoknál ugyanis szóba sem jöhetett az orrszarvúaknál bevált folyosó alkalmazása, már csak az állatok magassága miatt sem. Ráadásul nemcsak a meglévő állatok átköltöztetéséről kellett gondoskodni, hanem egy új zsiráf ideutaztatásáról is. A nyakigláb patások szállításához ezért specialistáról, illetve speciális berendezésről kellett gondoskodni. Mivel egy-egy állatkert életében viszonylag ritkán kerül sor zsiráfszállításra, a legtöbb helyen nincs értelme saját zsiráfszállító járművet beszerezni.

Csupán néhány, az átlagosnál lényegesen több zsiráfot bemutató kertben tartanak fenn ilyen speciális szállítóeszközt, jóllehet még az ilyen állatkertekben is csak évi néhány alkalommal van szükség ezekre a járművekre. Éppen ezért az állatkertek világában az a szokás, hogy a zsiráfszállító eszközöket fenntartó néhány állatkert az év nagy részében más állatkertek számára is szállít zsiráfokat.

Ez nemcsak üzemeltetési szempontból előnyös, hanem azért is, mert amíg a legtöbb helyen az állatkerti munkatársak zsiráfszállítási tapasztalatai szükségszerűen csak a ritkán előforduló saját eseteken alapulnak, addig a zsiráfszállító járművel dolgozó szakember tapasztalatai gyakran több száz eseten alapulnak.

Európa középső és keleti felében, Németországtól az Unióhoz nemrég csatlakozó új tagállamokig, a problémás zsiráfszállítások nagy részét a csehországi Dvůr Králové nad Labem állatkertjének zsiráfszállító járművével végzik, így természetes, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert is velük állapodott meg. A kifejezetten zsiráfszállításra tervezett, háromtengelyes utánfutót úgy alakították ki, hogy abba a legnagyobb zsiráf is beleférjen, ugyanakkor megoldható legyen az áthaladás a nem éppen zsiráfokra méretezett felüljárók, vagy éppen felsővezetékek alatt.

A járművel dolgozó Zdeněk Bárta külön jegyzőkönyvet vezet az állatszállításokról: eddig összesen háromszáz zsiráfot szállított. Ingrid, a legújabb budapesti zsiráf hétfőn reggel még a Prágai Állatkertben ébredt. Fél kilenckor a gondozók beterelték az utánfutóba, és kilenc után néhány perccel a „szállítmány” meg is indulhatott Budapest felé. A több mint félezer kilométeres utat csaknem nyolc óra leforgása alatt tették meg. Út közben hamar kiderült, hogy még a sokat látott kamionsofőrök is döbbenten néznek ki a szélvédőn, ha azt látják, hogy az autópálya szomszédos sávjában haladó jármű ablakán egy eleven zsiráf kandikál kifelé. Márpedig a három méteres állat szinte egész úton kiváncsiskodott, és egyáltalán nem mutatott félelmet a kamionok, benzinkutak, távolsági buszok láttán.

Talán csak akkor szeppent meg egy kicsit, amikor a délutáni forgalomban kellett átevickélni Budapesten. A megérkezés után egy darabig nem akaródzott az állatnak besétálni új istállójába. Ez természetes is, hiszen a legtöbb állat meglehetősen bizalmatlanul viszonyul a számára teljesen új környezethez. Késő délutánra azonban az állat birtokba vehette új otthonát. Kedden folytatódott a zsiráfszállítás, de ekkor már a két, eleve Budapesten élő állatot költöztették át a régi Zsiráfházból az új férőhelyre. Itt ugyan csak néhány száz métert kellett megtenni, viszont Santana és Jonas – Ingriddel ellentétben – kifejlett zsiráfok, magasságuk a négy métet is meghaladja. Kora délutánra azonban mindkét állat már az új helyen ropogtatta az akáclombot. A három zsiráf jelenleg az új férőhellyel ismerkedik: a beszoktatás idejére a gondozók teljes nyugalomról gondoskodnak, így még az állatkerti dolgozók sem mehetnek be az épületbe, ha nincs ott feltétlenül dolguk. Jóllehet a zsiráfok új istállóját – a Szavanna-komplexum többi elemével együtt – csak május végén nyitják meg a nagyközönség előtt, az állatok kifutóra szoktatása miatt a kültérben már korábban is láthatóak lesznek.

A zsiráfok, és a korábban átköltöztetett orrszarvúak mellett egyébként a Budapesten újdonságnak számító Mhorr-gazellák, és az ugyancsak újonnan érkezett nagyszarvú mocsáriantilopok is bekerültek a megnyitásra váró komplexum istállóterébe. Ezeknek az állatoknak a beszoktatását szintén most végzik az állatkerti szakemberek.

Azok, akik már most is szeretnének új állatokat, új létesítményeket látni, természetesen nem kell megvárniuk a Szavannakifutó május végére tervezett teljes megnyitását. E hét végére ugyanis egy igazi sárkánnyal gyarapodik az Állatkert gyűjteménye, jövő héten pedig – még a négynapos ünnepet megelőzően – átadják az új orangután és gorilla kifutókat is.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.