Nemcsak a régészek

Már a régi rómaiaik is: 3000 hiba a Colosseumon

A tavasszal induló helyreállítási munkákra készülve számbavették a római Colosseum sérüléseit: összesen háromezer hibát találtak, ezért nemcsak a régészek, hanem a környezetvédők is azonnali beavatkozást sürgetnek.

2011.11.20 18:05MTI

A "kárleltár" eredményeiről Francesco Giro, a római kulturális minisztérium államtitkára számolt be a sajtónak. Ennyi idő és ember okozta kárt mért fel az i. sz. 80-ban felavatott amfiteátrum fennmaradt falain.

A Colosseum állapotáról készített helyzetjelentés a - Giro közlése szerint 2012 áprilisában kezdődő - restaurálást előzte meg. Tavasszal indul a Diego Della Valle vállalkozó által finanszírozott, 26 milliós beruházás a világ egyik legismertebb és Olaszország leglátogatottabb műemlékének helyreállítására.

A munkák elvégzésére negyvenhét pályázat érkezett műemlékvédelemre szakosodott olasz és külföldi cégek részéről. További negyvenhárom cég közül választják ki a Colosseum előtti téren tervezett szolgáltatási-információs centrum megvalósítóját. Az amfiteátrum új kerítéssel és új bejárattal is bővül. Az államtitkár hozzátette, hogy 2020-ban, a Róma által megpályázott olimpiai játékok alkalmából a Colosseumot és környékét az autóforgalom elől is lezárják: Róma teljes ókori központját gyalogos övezetté alakítják át.

A félelmek szerint azonban ez már túl késő lesz, mivel naponta kétezer gépkocsi és hatvanhét turistabusz halad a Colosseum körül. Kipufogógázuk és a járművek okozta rezgés is veszélyezteti az antik köveket - hangoztatta a Legambiente környezetvédelmi szervezet. Giro elmondta, hogy 2020-ra ismét látható lesz a Domuns Aurea. Nero császár Aranypalotáját 2000-ben nyitották meg, de a számos omlás miatt 2008 óta nem látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.