A majmok is fizetnek a szexért

A makákók nem adják ingyen a testi örömöket

Egy új kutatás szerint nemcsak az emberek hajlandóak fizetni a szexért. A hím makákók kurkászással váltják meg a párzási jogot annál a nősténynél, amelynek megtisztították a bundáját.

2007.12.27 16:45National Geographic

A kutatás vezetője, Michael Gumert, a singapore-i Nanyang Műszaki Egyetem pszichológiai részlegének munkatársa 2003 és 2005 között tanulmányozta a közönséges makákók (Macaca fascicularis) egy vadon élő populációját az indonéziai Tanjung Puting Nemzeti Parkban. Ez időszak alatt 243 hím-nőstény kurkászást figyelt meg, amelyek zöme a párzásra hajlamos nőstények felé irányult.

Megfigyelte, minél kevesebb fogamzóképes nőstény van a környéken és minél alacsonyabb rangú a hím, annál több időt kell a hím majmoknak kurkászásra fordítaniuk, hogy beteljesíthessék vágyukat. A makákók a fogaikkal és a mancsukkal fésülik át a partner bundáját, miközben eltávolítják a piszkot, az összegubancolódott szőrt és a parazitákat. A tevékenység gyakran fölizgatja szexuálisan a majmokat, főként a hímeket, ezért sok tudós úgy véli, ebből alakulhatott ki később az emberi előjáték.

A szex előtti kurkászás néhány másodperctől akár fél óráig vagy még tovább is tarthat. Az időtartam gyakran - fordított - összefüggésben áll a számba jöhető partnerek számával, illetve a kurkászó vagy az elfogadó státuszával. Gumert viszont megjegyzi, hogy a rang nem mentesít a "fizetség" alól, legfeljebb megkönnyíti az üzletet. A magasabb rangú, ezért kelendőbb nőstényeket viszont csak "drágábban" lehet megkapni, mint a ragsorban hátrébb állókat.

Mivel a hímek gyakran igyekeznek megspórolni a fárasztó munkát, ezért először megpróbálnak „flörtölni” is a nőstényekkel: közeledésük előtt arckifejezésekkel igyekeznek elnyerni azok tetszését.

„Antropomorf megközelítéssel ez olyasmi lehet, mint a kacsintás vagy a mosolygás” – mondja Gumert. – A hímek bólintanak és biccentgetnek a fejükkel, fölhúzzák a szemöldöküket és cuppognak ajkukkal a nőstény felé.”

Gumert azt is megfigyelte, hogy időnként a nőstények is kurkásszák a hímeket, de úgy tűnik, ez a viselkedés nem áll kapcsolatban a szexszel. Valószínűleg segít a bizonyos hímekkel való kapcsolat megerősítésében, s ezek a hímek később megvédhetik a nőstény utódát más agresszív hímektől, amelyeket korábbról nem fűz ilyen érdekeltség a nőstény családjához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.