Frissített modell

Huszonnégy high-tech ujjal dolgozik a japán hajmosó robot

Az emberi kéz munkáját helyettesítő 24-ujjas hajmosórobotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében.

2011.10.08 09:16MTI

A fogyasztóknak csupán kényelmesen hátra kell dőlniük a futurisztikus fodrászszékre emlékeztető szerkezetben, amely - a 16-os változat után a legújabb fejlesztésnek számító - 24 ujjával mindössze három perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a tiszta fürtöket. A kondicionálás és a szárítás további öt percet vesz igénybe.

A legújabb robottechnológiát alkalmazó hajmosómasinát a Panasonic szakemberei fejlesztették ki. Elmondásuk szerint a szerkezet a hajmosás minőségi romlása nélkül segíthet tehermentesíteni, vagy teljes egészében helyettesíteni a gyorsan öregedő japán társadalom időseit ellátó gondozók munkáját.

A hajmosórobotot kifejlesztő Nakamura Tohru szerint az öregedő társadalomban erős igény van a robotápolók iránt. "Még több technológiai újítást fogunk kidolgozni a gondozásra szoruló idősek, vagy fogyatékossággal élők számára és ezeket a vívmányokat a jövőben exportálni fogjuk a többi öregedő társadalom, például Dél-Korea és Kína számára" - mondta a szakember.

A robot jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban, és az árát tekintve sincs megegyezés. A Panasonic tervei szerint jövőre kezdik meg az értékesítését, és elsősorban az idősotthonokat, valamint a kórházakat fogják megcélozni.

A tartkónál is mossa az új robot

A tavaly bejelentett 16 ujjas robot

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.