Boldogan él - vakon és elzártan

Barlangi hal 47 órás bioritmussal

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint sötét elzártságban, kétmillió év alatt fejlődött ki egy szomáliai barlanglakó hal, amelynek így 47 órás lett bioritmusa.

2011.09.15 05:59MTI

A legtöbb állatnak van belső órája - ez az úgynevezett cirkadián ritmus -, amely általában 24 órás, és a fény és sötétség váltakozása határozza meg pontos hosszát. Európai kutatók azonban egy különleges halfajt választottak ki vizsgálódásukhoz, amelynek csaknem két napig tartó cirkadián ritmusa van.
   
A Phreatichthys andruzzii nevű halfaj a szomáliai sivatag alatti barlangokban fejlődött ki mintegy kétmillió év alatt, és ott él ma is teljes sötétségben, a világtól elzártan. Evolúciója során elvesztette szemét, színeit és pikkelyeit, mert ezekre nem volt szüksége a mélység teljes sötétségében. A nappalok és éjszakák váltakozásának hiánya jelentős változást okozott a hal életritmusában is, amely jócskán elcsúszott a szokásos 24 órától.
   
A fényt elsődlegesen a szemükkel érzékelik az emlősök, ám testük legtöbb sejtje valamilyen módon reagál a fényerő változására. A nem emlős fajoknál, például a halaknál ezek a "perifériális" érzékelők játsszák a nagyobb szerepet. Ez azt jelenti, hogy látásának elvesztése ellenére a barlangi hal teste érzékelheti a fényváltozásokat. Mégis, más halakkal összehasonlítva azt tapasztalták a kutatók, hogy a barlangi hal nem mutatott semmiféle reakciót a külső fényváltozásokra.
   
A vak hal biológiai órája azonban továbbra is működik, sőt sikerült átállítani más, a fényerő változásán kívüli eszközökkel. Ilyen eszköz volt például a rendszeres etetési idő, amelyre a barlangi hal is reagált bioritmusa módosulásával.
   
A kutatási eredményeket részletesen a PLoS Biology című nyílt hozzáférésű tudományos portálon ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.