Annyi...

Veszélyeztetett macskaféléket fenyeget a fakitermelés Borneón

Számos ritka macskafélét és más ragadozókat fenyeget a Borneó szigetén folyó előrehaladott fakitermelés a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

2011.08.05 05:23MTI

A szervezet a macskák augusztus 5-i nemzetközi napja előtt hívta fel a figyelmet a Borneón élő veszélyeztetett fajokra. Közülük sok rendkívül rejtőzködő, és még nem is tudták megfelelően kutatni őket.

A WWF felszólította a szigeten osztozkodó országokat - Indonéziát, Malajziát és Bruneit -, hogy hozzanak világos szabályokat arra vonatkozóan, miként lehetne a fenntartható fejlődés jegyében hasznosítani az erdőket.

A sziget legnagyobb része Indonéziához tartozik, azokon a vidékeken jelentős az illegális fakitermelés. Indonéziában - mindenekelőtt Borneón és Szumátrán - a WWF becslései szerint évente 13 millió hektárnyi erdő tűnik el. A fás területet kitermeléssel, tüzekkel és úgy tüntetik el, hogy termőfölddé alakítják.

Kutatók eddig 24 ragadozót fedeztek fel és írtak le a szigeten, köztük van a borneói ködfoltos párduc és a borneói vörösmacska.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.