Fuss, ahogy tudsz?

Vörös Királynő elv: megjósolható a következő merénylet

Matematikai kutatások szerint létezik egyfajta mintázat az olyan veszélyes helyeken bekövetkező merényletekben, mint Afganisztán vagy Pakisztán.

2011.07.01 09:18Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az olyan, tálibok által elkövetetett terrortámadások, mint például a most kedden történt, bekövetkezte véletlenszerűnek tűnik. Néha hetekig, hónapokig nem történik atrocitás, így a katonák sosem érezhetik magukat biztonságban. Egy új tanulmány szerint azonban felfedezhető bizonyos mintázat az események között: a kezdetben szórványosnak hitt támadások változását írja le, bemutatva, hogyan finomítják taktikájukat az agresszorok. Azzal a reménnyel kecsegtet a kutatás, hogy a jövőben a parancsnokok jobban felkészülhetnek a támadások bekövetkeztére, hatékonyabban és biztonságosabban oszthatják el katonáikat, fegyvereiket és egyéb erőforrásaikat. Feltételezések szerint még az öngyilkos robbantások kivédése tekintetében is előny kovácsolható a mintázatból.

A háború jelentette káoszban Neil Johnson, a floridai Miami Egyetem professzora kutatott valamilyen rendszer után kollégáival. Az afganisztáni helyzet 10 éves periódusát és a 2003 és 2010 közé eső iraki incidenseket vizsgálva és kielemezve arra jöttek rá, hogy az első két „végzetes (halálos sérüléseket okozó merénylettel járó) napot” követő támadások egymás után egyre gyorsabban és hamarabb következnek be, egyfajta matematikai mintázatot követve. Egy teljesítménygörbén jól ábrázolható, hogy a tapasztaltabb vezetőknek hogyan kell egyre kevesebb és kevesebb idő egy feladat végrehajtásához.

Fotó: NATO

„Ugyanazt az alkalmazkodási mintát fedeztük fel, mint ami a hajóépítésben, szoftverfejlesztésben, sőt, még a sebészetben is megfigyelhető.” - mondta Johnson - „Gyakorlással egyre jobbá válik az ember.”

A mintázat kulcsa, a később bekövetkező támadások megjóslásának lehetősége az első két végzetes támadás között eltelt időben rejlik. Az erre ráhúzott egyenlet és az általa létrejövő grafikon révén egészen pontosan megbecsülhetővé válik az ellenséges helyzetek javának várható folyamata. Például, ha egy öngyilkos merényletet nagyjából három hónappal (az egyszerűség kedvéért legyen 100 nap) később követ egy hasonló, akkor a kutatók egyenletének ismeretlenje 100 lesz. A harmadik incidens bekövetkezte nagyjából további 2 hónap (66 nap) múlva várható, míg a negyedik eseményre újabb 52 nap múlva kerül sor.

Kiállta az elmélet a gyakorlat próbáját, miután a kutatók más helyszíneken is próbára tették az általuk felállított teóriát, és az igaznak bizonyult. Az iraki/afganisztáni konfliktushelyzeteken túl tekintve, több mint 3000, terroristák által elkövetett végzetes támadást vizsgáltak meg, többek között a palesztin Hezbollah és a pakisztáni „szabadságharcosok” tevékenységét. Anélkül, hogy előre megnézték volna az adott akciósorozat harmadik, negyedik és rákövetkező további állomásainak idejét, a kutatók az első két támadásból következtettek a továbbiakra. Az eredmények tényekkel való összevetése a matematikai becslés pontosságát igazolta. Mivel elég valószínűtlennek tűnik az a feltételezés, hogy a libanoni öngyilkos merénylőket afganisztáni ellenállók koordinálják, ezért feltételezhető, hogy a mintázat az alkalmazkodás általánosságát írja le, állítja Johnson.

Grafika: Sy

A kutató szerint az elv az evolúciós biológiában létező Vörös Királynő hipotézishez hasonlít - az Aliz Csodaországban leírt karakternek egyre gyorsabban kell szaladnia ahhoz, hogy ugyanazon a helyen maradhasson. Johnson kifejtése értelmében habár az ellenség egyre tapasztaltabbá válik, a "jó fiúk" is alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Az egyik fél mindig egy kicsit a másik előtt jár, de utóbbi folyamatosan igyekszik idomulni ellenfeléhez. Jelen példában a Vörös Királynő képviseli a gerilla/terrorista csoportokat, melyeket a hadsereg próbál taktikában utolérni.

Johnson úgy véli, hogy felfedezésük az élet más területein is megállhatja a helyét. Éppen ezért jelenleg az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatórészlegének támogatásával katonai és polgári baleseteket vizsgál kutatócsapatával, azt remélve, hogy ezek az események is pontosabban előrejelezhetővé - és így jobban kezelhetővé - válnak. A professzor szerint még az online támadásokra is ráhúzható a séma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.