2008: az újdonságok éve az Állatkertben

Megújult az állatkert, új kifutók a lakóknak

Új létesítmények sokasága nyílik meg az Állatkertben az elkövetkező hetek, hónapok folyamán. Az új állattartó komplexumok építései munkálatai a napokban fejeződtek be.

2008.04.03 16:37ma.hu

2008-ban olyan sok újdonság lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amennyi közel egy évszázada volt utoljára, amikor 1912-ben mint fővárosi intézményt négy évi átépítés után újranyitották. Már megtörtént azoknak a létesítményeknek a műszaki átadása, amelyek építése miatt az elmúlt két évben a kert egyharmadát lezárva találta a látogató. Most a kivitelezők által átadott állattartó terek beüzemelése, benépesítése zajlik. Áprilistól októberig rengeteg új állat érkezik Budapestre, és szinte minden hónapban lehet számítani egy-egy nagyobb állattartó komplexum megnyitására. Összesen másfél tucat új és megújult állatférőhelybe költöznek új lakók, 12 már meglévő állatfaj kap a korábbinál tágasabb és természetszerűbb férőhelyet, és a tervek szerint legalább 15 új állatfajjal gyarapodik a gyűjtemény. Az attraktivitás nagyszabású gyarapodása mellett a most kezdődő szezonban minden korábbinál gazdagabb és sűrűbb programkínálattal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tevesétáltatással, kígyósimogatással, egész nyári hangversenysorozattal várja látogatóit a városligeti intézmény. A látnivalók és programok gyarapodása, a látogatói élmények gazdagodása és az üzemi költségek növekedése ellenére az Állatkert idén nem emelte jegyárait, sőt, márciustól jelentősen csökkentette a családi látogatás költségét (2 felnőtt 2 gyerekkel az egy évvel korábbi 5500 helyett 4800 Ft). Így az Állatkert 2008-ban többet ad – kevesebbért! Új létesítmények Az év elején már sor került két kisebb létesítmény megnyitására. Február 28-án az újvilági ízeltlábúak bemutatója került átadásra az Akvárium szomszédságában (amerikai és ausztrál óriáspókok, skorpiók, sáskák, stb), március 20-án pedig a Vízparti Élet Háza új trópusi béka bemutatója nyílt meg. Februártól pedig medúzákkal is találkozhatnak az érdeklődők! Az elkövetkező hetekben-hónapokban lényegesen nagyobb létesítmények lépnek üzembe, valójában több állattartó térből álló komplexumnak tekinthetjük őket:

Emberszabású majmok kifutói 

Az 1987-ben átadott állatház belső tereit már korábban korszerűsítette az intézmény. Az elmúlt hónapokban elkészült a külső férőhelyek átalakítása is, így az orangutánok és a gorillák is új és tágas férőhelyet kapnak. 

Afrikai Szavanna 

Az 1930-ban létesített Afrika-kifutó, valamint az 1968-ban átadott régi Teveház, lovarda és kertészet helyén az afrikai szavannák élővilágát bemutató komplexum került kialakításra. A komplexumhoz egy antilopok, gazellák, zsiráfok, struccok és orrszarvúak bemutatását szolgáló 5000 négyzetméteres szabadkifutó-rendszer, csoportos térrel és elkülönítő terekkel rendelkező új zsiráfistálló, kétszer hat variálható részből álló antilop- és gazellaistálló, több részből álló orrszarvú istálló, struccistáló, új szurikátakifutó és belső férőhely, valamint sarkantyús teknősök, marabuk és más állatok elhelyezésére alkalmas további létesítmények is tartoznak. 

Elefántistálló 

A meglévő, 1912-ben épült Elefántház funkciójának megtartása mellett új elefántistálló épült, amely a meglévő férőhelyeket kiegészítve hosszabb távon lehetővé teszi szaporodó elefántállomány elszállásolását is. A nagy terjedelmű csarnok belső tere a Szavanna-térség istállóihoz csatlakozik, az elefántok számára készült istállóajtó viszont a meglévő elefántkifutóra nyílik. 

Nagyszikla 

A 34 méter magas, 1912-ben épült cementbeton műszikla ugyan egyetlen építmény, állattartási szempontból azonban létesítmények sokasága tartozik hozzá: ilyen a medvekifutó, a kispandák kifutója, a makákó kifutó, az indiai vadkutyák számára kiépített szurdokkifutó, a berbermajmok és a tarvarjak férőhelye, valamint a szirtiborz kifutó is. 

Sárkány bemutató 
 
Az április második felére várt sárkány a tevék szomszédságában kap majd helyet, később azonban a jelenlegi Kenguruház földszintjén nyer majd végleges elhelyezést.


Mérgeskígyó bemutató 

A Kenguruház emeletén - ahol jelenleg az éjszakai állatok bemutatója működik, ősszel mérgeskígyó bemutató kialakítását tervezi az Állatkert. 

Ausztrália ház

A jelenlegi Kós Károly-féle Madárház funkciója megváltozik, az ausztrál régió állatai, erszényesek, éjjel aktív állatok lelnek benne új otthonra. 

A benépesítés alatt álló létesítmények közül a leghamarabb a gorillák és orángutánok új kifutói kerülnek átadásra: az ünnepélyes megnyitóra április 29-én kedden kerül majd sor. Ugyanekkor nyílik meg a Nagyszikla felszínén vezető kalandsétány és a Kós-féle tervek szerint újjáépült vendéglátóhely, a Tejcsarnok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.