
Éti csiga: Sok van, de nem esszük
Magyarország kevés éti csigát fogyaszt, de sokat exportál. Az uniós tagállamokban helyenként olyan kedvelt, hogy már kipusztították az állományt.
2003.05.27 07:59, Forrás: MR
A hazai éttermek étlapján legtöbb helyen hiába is keresnénk az éti csigából készíthető ételeket, aligha találnánk. A magyar konyha hagyományaiban valamilyen oknál fogva nem szorított helyet magának. Talán jobb is, mert a hazai készlet igen kapós, természetesen külföldön.
Alig hiszem, hogy a hazai árak miatt - amennyiben tömegesen fogyasztanánk - elviselhetők lennének számunkra. - mondta Dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke. Magyarország az éti csiga szempontjából egy különleges helyzetben van, mert az éticsiga gyűjtését 1993-óta egy törvény szabályozza. Védett állatfaj, de mégis gyűjthető engedélyezett, meghatározott körülmények között. Időben korlátozva van.
Április 1-től, amikor a természetben előjön, akkor attól a perctől kezdve gyűjthető, és általában június hónap 15-éig, amíg a szaporodása el nem indul. 30 milliméter alatti csigát nem lehet Magyarországon gyűjteni, és kereskedelmi fogalomba hozni, mennyiségileg is korlátozva van. Az elmúlt években 3 ezer tonnát engedélyezett a Környezetvédelmi Minisztérium, az ide évre a környezeti feltételek és a méretcsökkenés miatt 2 ezer tonnát engedélyezett.
Ennyire szélsőséges évet még nem tapasztaltunk, hogy ennyire száraz legyen az április, és ennyire száraz legyen a május eleje. A csiga egy hidrofób állat, tehát az ő mozgásához elengedhetetlenül szükséges az, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a környezetében, mert akkor aktív. Az ideális jó időszak az április, mert akkor még a vegetáció olyan állapotban van, hogy a gyűjtők a természetben könnyen fellelik, megtalálják a csigát. Amikor már ilyen fél méter magas a növényzet, mint amilyen most is, sokkal nehezebb, sokkal több munkával jár. Magyarországon az éti csiga gyűjtését a Környezetvédelmi Minisztériummal kötött szerződés keretében az Éti csiga Terméktanács koordinálja.
Ennek a feladatnak az ellátására egy népréteg szakosodott, akinek a megélhetése elsősorban abból a forrásból származik, amiket a természetből begyűjthetnek, növényeket, állatokat, a csigát lehet gyűjteni, de a felvásárlástól nyilván kell tartani, regisztrálni és erről az adatszolgáltatást a Környezetvédelmi Minisztérium felé nyújtani kell. Az éti csiga felvásárlási ára nagyban függ attól, hogy milyen állapotban adja le a gyűjtő.
Ha aznap gyűjtötte be a csigát és leadja a felvásárló telephelyen, akkor általában 80-100 forintot adnak kilójáért. Tudni kell, hogy ezt követően még az állományt manipulálni kell, nagyon komoly súlyveszteség éri, mert ki kell, hogy ürüljön a testéből az a vízmennyiség, ami az aktivitásához szükséges, plusz ki kell, hogy ürüljön, hogy export minőségű legyen a szervezetéből az emésztőcsövében lévő béltartalom, így akár 15-35 százalék közötti súlyveszteség is érheti.
Ezt követően kerül olyan állapotba, hogy az állat visszahúzódik a házába, egy vékony hártyát képez, így hónapokon keresztül képes egészséges állapotban vegetálni. Mintegy 3200 felvásárló telephely működik, ezek a felvásárló telephelyek a felvásárolt csigát beszállítják a Terméktanács központi telephelyére, és ők gondoskodnak arról, hogy meghatározott értékben hagyhatja el a csiga az országot. Az idei évben védőárral dolgoztunk, ami azt jelenti, hogy 1,1 euróért hagyhatja el a csiga az országot, export állapotban, illetve beszállítói, feldolgozói árral, terméktanácsi tagok között 0,9 euró.
Gasztronómiai hagyománya elsősorban a francia konyha térségében van, de a korszerű táplálkozással is foglalkozó országokban egyre jobban terjed. Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, a Benelux államokban és az északi országokban is komoly mennyiséget fogyasztanak belőle. Magyarországon a korszerű áruházláncokban és a jobb minőségű szállodákban található.
![]() | ![]() |
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06