Csírából készült ételek

Tekintse meg hat kiváló receptünket, amelyek nem csak finomak, hanem egészségesek is. A búzacsíra a múlt és a jövő "nagy találmánya".
2006.03.04 23:50

Reggeli csíra csemege

Hozzávalók:
2 csésze búzacsíra
2 csésze napraforgómag-csíra
3 alma
2 karikára vágott banán
1 pohár joghurt
Fél pohár mazsola
1 ek.citromlé
Az egészet összekeverve azonnal fogyasztható.

Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával

Hozzávalók:
25 dkg gomba
4 db paradicsom
1 fej tavaszi vöröshagyma
1 ek. citromlé
2 dl joghurt
1tk. méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi bors
3 ek. zsázsacsíra
kevés dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük. A fennmaradó hozzávalókból salátaszószt készítünk. Ha kész, ráöntjük a paradicsomos gombára, és a tetejét meghintjük darált dióval

Paradicsomos túró salátalevélen

Hozzávalók:
400 g túró
1 ek. paradicsompüré
4 ek. vegyes csíra
1 gerezd préselt fokhagyma
2 ek. szezámolaj
só, bors ízlés szerint
díszítésnek salátalevelek, paradicsomszeletek
A túrót a paradicsompürével jól elkeverjük, hozzáadjuk a csírákat és a fűszereket. Végül ráöntjük a szezámolajat. Salátalevélen paradicsommal tálaljuk.

Lencsecsíra-leves

Hozzávalók:
10 dkg. szójapehely
1 kis fej vöröshagyma
2 csésze lencsecsíra
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint majoránna
kevés só.
A beáztatott szójapelyhet és a kockára vágott vöröshagymát megfőzzük. Hozzáadjuk a lencsét, a kockára vágott sárgarépát, az áttört fokhagymát, a majoránnát és a sót. Lassú tűzön 30 percig főzzük.

Barna rizses vegyes csíra

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. vaj
200g barna rizs
1 tk. curry
1 ek. tejföl, vagy joghurt, mustár
2 ek. napraforgóolaj
150 g zeller
2 ek. vegyes csíra
100 g. dió
citromlé

Az apróra vágott hagymát pároljuk, hozzáadva a rizst tovább pároljuk, curryvel ízesítjük. A tejfölt a citromlével, olajjal, mustárral és a sóval elkeverjük, és a rizshez adjuk. A zellert, a diót felaprítjuk és a csírával együtt a rizs mellé szedjük.

Babcsírafőzelék

Hozzávalók:
3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1(4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.
10-15 percig főzzük, vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.