"A csípős paprika elfogyasztásakor miért csak a fejbőr izzad ?"

Csípős paprika fogyasztásakor égő érzés támadhat az ajkainkon és a szánkban, kipirulhat az arcunk, sokaknál orrváladékozás és könnyezés is jelentkezhet, de nem ritka a kizárólag a fejbőrön észlelhető izzadás sem.
2007.09.25 10:32, Forrás: National Geographic - Tiszai-Szűcs Tamás

Az elsősorban a homlok és a fejtető bőrének fokozott verejtékezése a paprika erejét kölcsönző hatóanyag, a kapszaicin rovására írható.

A tüzes ételek nem véletlenül váltanak ki égő érzést a szájnyálkahártyán és izzadást a fejbőrön. A kapszaicin a nyálkahártyákon lévő hő- és fájdalomérző receptorokat ingerli, ezáltal a hőszabályozásért is felelős autonóm idegrendszert a forróság érzetével "csapja be", és elősegíti a hőleadást.

Az autonóm idegrendszer (amely például a zsigeri működés és a keringés önálló - nem tudatos - vezérléséért felelős) a bőr hajszálereiben való keringés és a verejtékezés szabályozása által képes változtatni a hőleadás mértékét. A fájdalom és forróság érzetekor kialakuló úgynevezett szimpatikus tónusfokozódás a verejtékmirigyek működését és az azokat ellátó kapilláriskeringést serkenti.

A verejtékmirigyek testfelszíni eloszlása nem egyenletes. Bár testünk teljes felszínén megtalálhatók, legsűrűbben a homlokunk, a tenyerünk és a talpunk bőrét borítják. Egyrészt ezzel magyarázható, hogy homlokunkról és a fejünk tetejéről néha csakúgy csorog a veríték az erős paprika után.

Az egyenetlen izzadás másik magyarázata abban áll, hogy a kapszaicinnel kiváltott hő- és fájdalomingerre adott reflexes válasz, amelynek részeként nemcsak a homlokunkat lepi el a víz, de a szemünk is könnybe lábad, szegmentális komponense jelentős. Miután a paprika a szájnyálkahártyával érintkezik elsőként, a hőleadást szolgáló verejtékezés és keringésfokozódás a közeli fej-nyak tájékon lesz a legkifejezettebb.

A fűszer rendszeres fogyasztása mellett azonban a fent leírt jelek egyre kevésbé kínozzák az éhezőt, így a harcedzettebbek a paprikából már nagyobb mennyiséggel is szemrebbenés nélkül megbirkóznak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Kenőmájas lépből, gesztenyepüré babból, téglapor a paprikaőrleményben - ezt mind megesszük

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.