Szenzációs felfedezés - megörökíthetőek a fekete lyukak?

Egy új eljárás keretében hamarosan lehetőség nyílhat arra, hogy lefényképezzék a (nevéhez méltóan minden sugárzást elnyelő) fekete lyuk nevű égi jelenséget.
2005.10.12 12:40

Az egyelőre csak elméletben létező lehetőség a fekete lyuk azon tulajdonságán alapszik, hogy az mindent magába szippant, eközben pedig az anyag egyre forróbb és forróbb lesz. Az elmélet lényege szerint, ha a sugárforrás a fekete lyuk egyik oldalán, a megfigyelő pedig a másik oldalon áll, a sötét folt észlelhető az izzó gázörvényben. A gyakorlati megvalósítást hátráltathatja, hogy ezek a képződmények elég kisméretűek: az eljárást ezért először a Tejútrendszer középpontjában lévő nagyméretű fekete lyukat kívánják ilyen módon megjeleníteni.

Ehhez az szükséges, hogy a világ különböző részén működő teleszkópokból egyetlen globális rendszert kell alkotni. Ez az úgynevezett interferométeres technológia révén hozható létre, azonban ennek kifejlesztése is legalább egy évtizedbe fog majd kerülni. A további fejlesztéseket az is szükségessé teszi, hogy a jelenleg legjobb felbontással rendelkező Hubble űrteleszkóp felbontása is mindössze a százada annak, ami a kísérlet sikerességéhez szükséges. Ha sikerrel járnak, valószínűleg arra is fény derülhet, hogy miért vonzanak magukhoz mindent ezek a különleges égi képződmények. (origo.hu híre alapján ma.hu)

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Még egy fekete lyuk a Tejútrendszer közepén Van kiút a fekete lyukból? Nehézsúlyú fekete lyuk a Göncölszekérben A fekete lyuk tömege

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.